Русенският университет изгражда нов учебно-изследователски комплект


На 4 март 2021 г. ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, присъства на заседание на Министерския съвет, на което Русенският университет получи един милион лева за изграждане на учебно-изследователски комплекс. Това е третият транш, който университетът получава. Първата сума от един милион лева беше получена през декември 2018 година, а втората, също от един милион лева, беше получена през декември 2019 година.

„Благодарих на премиера и на министрите за предоставените средства, като ги уверих, че със създаването на големи модерни лаборатории ще се даде нова възможност заедно с бизнеса, с университетите от нашата страна и чужбина, да участваме в големи проекти и да допринасяме за развитието на науката”, каза проф. Белоев.

Към настоящия момент са приключени всички процедури за изграждане на учебно-изследователския комплекс. Приключило е проектирането и се разчиства теренът от старите необитаеми сгради. Предстои до края на март, след получаване на строително разрешение, да бъде направена първа копка.

Приети са решения за новите седем изследователски центрове и лаборатории, които ще бъдат изградени. Тези лаборатории са многопрофилни и всяка една включва учени и специалисти от различни професионални области. С това ще се създаде възможност заедно с бизнеса да бъдат разработвани и внедрявани нови идеи и технологии. Общата стойност на проекта е над пет милиона лева. Очаква се до края на годината сградата да бъде завършена.

Учебно-изследователският комплекс ще се намира между втори корпус и училището по европейски езици, като с него Русенският университет ще завърши една много добра архитектурна композиция от сгради по улица „Студентска“.

Учебно-изследователският комплекс е двуетажна сграда, със 7 големи лаборатории, всяка една с площ над 200 кв. м. Във второ тяло към комплекса ще се базира учебен корпус на факултета по Обществено здраве и здравни грижи.