Румен Порожанов: Кооперациите продължават да имат своята перспектива


Министърът на земеделието, храните и горите участва в годишния национален семинар на Националния съюз на земеделските кооперации

„Коопераците продължават да имат своята перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш. Професионалният и експертен момент в нашата работа е изключително позитивен“, това е заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на годишния национален семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

По думите на министъра с НСЗКБ и другите асоциации са минали през много сериозни тестове последните години. През цялата 2018 г. в много добра комуникация със земеделския бранш е минал дебатът за позицията ни за Общата селскостопанска политика- къде е България и какво искат да се направи. Той е примомнил, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС е започнал дебатът по ОСП и в началото на юни са били представени от ЕК драфтовете на 3 регламента- най-важният, от които е за стратегическите планове. Всяка страна е дала позициите си по тях и се очакват коригираните  предложения на регламентите, но за съжаление вече 6 месеца това не става. За да не се губи време България вече е стартирала изработката на т.нар. SWOT анализ, който да изведе приоритетите и инструментите. Вероятно през месец май ще започне и публичното му обсъждане с бранша.

До края на месеца ще бъдат платена вторите ставки  на обвързаната подкрепа и акциза върху горивата за земеделски нужди. До 1-2 месеца ще бъде готова и новата държавна помощ за малки хладилни камери за съхранение на плодове и зеленчуци. Такава вече има за минимандрите, а в момента се съгласува с ЕК подобна схема и за малки кланици, както и за мобилни доилни апарати.

„Кооперациите са допустими бенефициенти по мярката за напояване, очаква се прием по нея между май и юни“, е заявил председателят на НСЗКБ Явор Гечев.