Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция


За първи път България е страна-партньор на „Зелена седмица“ Берлин. Изложението е сред най-престижните международни форуми за храни и селскостопански продукти.

„Земеделието и преработвателният сектор на България притежават значителен потенциал за производство на качествена продукция с висока добавена стойност, която да удовлетворява разнообразните и нарастващи изисквания на европейските потребители и на световните пазари“, е заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, при откриването на „Зелена седмица“, най-престижното и водещо в света събитие за представяне на селскостопански продукти и продукти от хранително-вкусовата промишленост и градинарство, съобщиха от МЗХГ. 2018 започва с много отговорности за България като Председател на Съвета на ЕС и като страна-партньор на „Зелена седмица“.

„Модернизирането и опростяването на ОСП след 2020 г. и бюджетът за земеделие в рамките на следващата Многогодишна финансова рамка са основните приоритети на Българското председателство в областта на земеделието. Изключително важни са и темите за нелоялните търговски практики, състоянието на международните двустранни и многостранни търговски преговори и ветеринарната област“, заяви министъра. Основното послание на България към гостите на изложението е да се подчертае важното място на селското стопанство и на хранителната индустрия в икономиката на страната и спазването на стандартите за качество и безопасност.

Страната ни участва за 29-ти път в изложението, което тази година провежда своето 83-то издание.