Ролята на растителната защита в земеделието


На 16 януари 2016 година се навършват 120 години растителнозащитна дейност в България !

Съвременното земеделие се основава на концепцията за устойчиво развитие, чийто важен компонент е растителната защита. Модерната растителна защита обединява изисквания за екологичен подход, икономическа целесъобразност и социална необходимост.

За получаването на устойчиви високи добиви, качествена и евтина продукция в съвременното земеделие, е необходимо да се прилагат редица мероприятия, съществено значение от които имат създаването и внедряването на високодобивни и с други ценни качества сортове растения, комплексна механизация с прилагане на системи за обработка на почвата при отглеждане на културите, хидромелиоративните мероприятия и растителната защита.

Прилагането на посочените мероприятия и задоволяването нуждите на  растенията с хранителни вещества, вода, светлина, топлина  в оптимален размер не означава и не гарантира получаването на високи резултати, съответстващи на потенциалните възможности на растенията. За получаване на възможните максимални резултати изключително значение има опазването на културите от болести, неприятели, както и борбата срещу плевелите. Това са мероприятия, които са неотменно звено при отглеждане на културите.

Масовата поява на болести и неприятели по растенията в миналото не само е спъвала развитието на земеделското производство, но е причинявала катастрофи и бедствия. Трябва да се има предвид обстоятелството, че посочените по-горе фактори на земеделското производство и сега не се използват в необходимия размер, и това налага да се отдава по-голямо значение на растителнозащитните мероприятия.

Трябва да се има предвид, че получаването на висококачествена продукция от растителен произход не е възможно без борба срещу болестите и неприятелите по растенията, което е особено важно и във връзка с износа на такава продукция на чуждия пазар. В резултат на нападения от неприятели и болести по растенията се получава нетрайна продукция с ниско качество, например с влошени вкусови качества, загниване, изменения в цвета, с понижена хранителна стойност.

Силно понижаване  на добивите  от културите и рязкото влошаване на качеството на получената  продукция е обикновено явление при масова поява на болести и неприятели по растенията и в резултат на заплевеляване на площите.

Причините, поради които болестите и неприятелите по растенията се увеличават както по брой на видовете, така и по значение, трябва да се търсят в същността на земеделското производство – изоставени площи, на които не се отглеждат културни растения и които представляват благоприятна среда за развитие на болести, неприятели и плевели. Причина е и оживеният стокообмен между всички страни, развитието на транспортните средства, движението на милиони хора в най-различни посоки. Естествено това  води до пренасянето на болести и неприятели по растенията и до обогатяване на фауната и флората с нови видове, често пъти много по-опасни от местните. Всичко това говори, че ролята на растителната защита ще нараства все повече с повишаване културата на земеделието.

За повишаване на добивите и за подобряване качеството на земеделската продукция е необходимо да се провежда успешна борба с вредителите по растенията, което може да се осъществи, когато се постави на научна основа, чрез внедряване на научни постижения. Това означава основно познаване  преди всичко на самите вредители ( болести, неприятели и плевели ), тяхната биология и екологични особености, което ще наложи прилагането на нови методи и средства за борба при конкретните условия на страната и отделните земеделски стопанства.

 

Животът на човека е неразривно свързан със земята, неговото съществуване е немислимо, поне засега, извън нашата планета и природата, която ни заобикаля, и поради това намесата на човека в природния комплекс е неизбежна. В това не бива да има съмнение, но естествено тук въпросът се свежда по-скоро до това в какво, кога и в каква степен трябва да се изразява тази намеса.

Във връзка с тези проблеми нараства и ще нараства занапред още повече и ролята на растителната защита и на специалистите в тази област, тъй като резултатите от тяхната дейност зависят в най-голяма степен от подготовката,  и подхода им при решаването на стоящите пред тях задачи.

 

Честит празник, растителнозащитници !

 

                                                                                    Доц. д-р Ганка Баева

                                                                                    ИПАЗР „ Н. Пушкаров“