Робот бере по 360 килограма ягоди на ден, разпознава узрелите


Робот бере по 360 килограма ягоди на ден по математически изчисления и разпознава узрелите плодове. Разработката е наречена “Рубион” и е на специализираната в роботиката белгийска компания “Octinion”. Роботът за бране на ягоди използва комбинация от интелигентна технология с фотоника и иновативен механизъм, за да прибира 360 кг ягоди всеки ден. За сравнение, един продуктивен берач на ден бере около 50 кг ягоди. “Рубион” използва фотонни сензори, за да засече светлинните вълни, излъчвани от добре узрелите червени ягоди. Това става чрез предварително програмиран набор от характеристики, вградени в “окото” на робота с помощта на RGB камера.

“Рубион” е оборудван с много мека на допир хватка, която не наранява ягодите при бране. Тя ги захваща и още при брането ги сортира по размер и тегло, след което ги опакова. “Рубион” открива сочните червени ягоди математически, търсейки инфрачервените спектроскопични сигнали за топлина, излъчени от перфектно узрелите плодове”, казва технологичният директор на “Octinion” д-р Ян Антонис.

“Въпреки че технологията, необходима за прибиране на други плодове, е сравнително ясна, автоматизираното бране на меки плодове като ягодите е много по-труден проблем”, обясни изпълнителният директор на “Octinion” д-р Том Коен. “Те са много нежни и бързо се развалят, затова нашият робот предлага нов начин за справяне с този проблем. Той бере само най-хубавите свежи, червени плодове и по никакъв начин не ги наранява”. Разработката на робота е подкрепена от ACTPHAST 4.0 – инкубатор за малки и средни предприятия, който помага на съществуващите и новоизградени компании с иновации във фотониката. Роботът за бране на ягоди е не само отговор на недостига на работна ръка в сектора, но и позволява на производителите да повишат качеството на продукцията си, което е от полза за потребителя.

ЗТ