Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов”


Училището е институция, в която си дават среща миналото, настоящето и бъдещето. То ревностно съхранява традицията и в същото време подготвя радикални промени в социалния и културния живот. Задачата на училището днес е да подготвя за живота мислеща и емоционално отзивчива личност. Личност, чиито знания, придобити в училище, не са самоцелни, а са знания за живота, формиращи умения. Личност, която умее да общува, да търси и открива сама нужните знания, да се справя с проблеми в учебната, професионална и житейска ситуация.

Създадено в началото на двадесети век, през 1921 г., училището извървява  не лек път, но благодарение на ентусиазма и дейността на хора, оценяващи значението на професионалното образование, съществува и до днес. Началото на земеделското образование в гр. Долни Дъбник е поставено на 5 март 1921 год., когато със заповед на Министъра на земеделието и държавните имоти е създадено Държавно девическо практическо–домакинско училище. Училището е имало двегодишен курс на обучение. Приемат се девойки със завършено прогимназиално образование от цялата страна, а целта е те да се подготвят за самостоятелна практическа работа в земеделските стопанства и домакинството. Наред с теоретичните знания по общообразователните и специалните предмети, ученичките получават и добра практическа подготовка по земеделие, животновъдство, общо домакинство, шев, готварство, консервиране на храни, отглеждане и възпитание на деца и др.

От 1970 година се приемат и момчета и училището става смесено със статут на Средно професионално-техническо училище с тригодишен срок на обучение. Учебните програми дават възможност за добра научна и практическа подготовка, което налага осъвременяване на учебните кабинети и механизиране на учебните ферми.

През 1980 год. училището е закрито и възстановява дейността си като учебно заведение 1993 г. Приемат се две паралелки по специалност Земеделски техник. При възстановяването на дейността започва усилена работа по изграждане на материалната база, започва оборудването на машинен парк, учебни ферми, работилници и лаборатории. Обменя се опит със земеделски училища от страната и чужбина. На територията на училището функционира Музей на земеделието и бита на региона.

Разкрита е задочна форма на обучение, което дава възможност много хора да придобият средно образование и професионална квалификация.

След спечелен конкурс от 29 август 2015 г. директор на гимназията е Галя Денева –Кръстева. Извършен е ремонт и преоборудване на учебните кабинети, класните стаи и общежитието. Засадени са нови трайни насаждения. За транспорта на учениците е закупен автобус. Училището става член на Българската асоциация на професионалните гимназии по земеделие и хранителни технологии и Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”.

Към момента в гимназията се обучават 322 ученици, дневна и задочна форма, по следните професии и специалности: професия Лозаровинар, специалност Лозаровинарство, професия Монтьор на селскостопанска техника, специалност Механизация на селското стопанство; професия Фермер, специалност Земеделец; професия Растениевъд, специалност Трайни насаждения; професия Икономист, специалност Земеделско стопанство; професия Агроеколог, специалност Агроекология; професия Фермер, специалност Производител на селскостопанска продукция.

Разкрито е дуално обучение по специалностите Монтьор на селскостопанска техника и Лозаровинар.

Училището гарантира качествено поднасяне на учебното съдържание в общообразователните и професионалните учебни предмети. Дава се възможност за изява на индивидуалните способности на учениците освен в учебната и в извънкласните дейности. Със своите знания, професионални възможности и човечност, учителите умело ръководят учебно-възпитателния процес.

ПГСС „Проф.Иван Иванов” има своите традиции в: Организация на образователно-възпитателния процес в часовете по професионална подготовка, използват се разнообразни методи на преподаване и проверка на знанията на учениците. Спазват се ДОИ по професии и специалности; Издигане на качествено ново ниво подготовката на учениците и ориентиране към професионално обучение; Усъвършенстване работата с изоставащите ученици; Показване на практическата приложимост на изучаваното учебно съдържание и поставяне на ученика в активна позиция по отношение на знанията; Акцентиране върху способностите за самостоятелното получаване на знания и тяхното правилно използване; Утвърждаване облика на училището и чувството за принадлежност към него от възпитаниците му; Индивидуална работа с ученици за компенсиране на пропуските, направени поради отсъствие от учебни занятия; Включване на беседи в годишните разпределения на класните ръководители по паралелки по актуални теми; Подготовка на учениците, свързана с отбраната на страната, провеждане на начално военно обучение: Включване на учениците в извънкласни и извънучилищни дейности – Провеждане на училищни състезания по професии; Регионално състезание „Млад фермер“; Състезание тенис на маса юноши и девойки; Турнир по футбол за купата на кмета на гр.Д.Дъбник; Запознаване на учениците с културното многообразие, проучване и съхраняване културното наследство на нацията. Формиране и изграждане у учениците стъпка по стъпка нравствена ценностна система и усещането, че светът е многолик, универсален, и че те му принадлежат.

Активно се работи за привличане на бизнеса и административните институции в съвместни дейности, с цел издигане на авторитета на гимназията като образователен център.

Професионалното образование в областта на земеделието има бъдеще и едно професионално училище, макар и малко, може да намери своето място и да бъде полезно на всички – ученици, работодатели, производители на земеделска продукция, общественици и граждани.

По материали на ПГСС  “Проф. Ив. Иванов”, гр. Долни Дъбник