Раломекс с нова техника на всяко изложение


Интервю с Рашид Узунов, главен инженер на „Раломекс” АД

– Инж. Узунов, Раломекс е традиционен участник на Бата Агро.

– Да, досега не сме пропускали издание. Участвали сме дори в първите 2 изложения, които бяха под различно наименование – „Зара агро”. За нас е важно да се включваме в такива изложения, защото тук се показват иновации – машини, технологии. На едно място се събират любители на техника от различни браншове от земеделието и така се сверяват часовниците. Лошото е, че изложенията в България през последните години се превърнаха не в панаири, на които да се показва нещо ново, а в тържища, където масово вносителите представят всичките си машини и се опитват да ги продадат.

На изложенията ние винаги участваме с нови разработки, стараем се да покажем каква е тенденцията в развитието на дадената машина или в определена технология за обработка. Многото изложения в България са малко безсмислени. Земеделските производители, посещавайки ги в различните райони на страната за една година, не виждат нищо ново. Секторът не се развива толкова бързо. В Германия селскостопанско изложение има на две години веднъж, а в България по 3-4 годишно. В крайна сметка ние се съобразяваме с обстоятелствата, дори да са много изложенията, участваме в големите, защото така поддържаме присъствието си на пазара. В България той е много малък и пропускането дори на едно изложение веднага буди съмнение в земеделските производители какво става с тази фирма.

Тази година ще участваме на Агритехника в Хановер, Германия с топ продуктите си. На това изложение наистина се показва нещо ново и то е предназначено за производители на земеделска техника. Надяваме се да се представим добре като българска фирма.

– Кажете ни малко повече за Сдружението на производителите на земеделска техника.

– „Раломекс” е сред основателите и е член на управителния съвет на това сдружение. За съжаление обаче, в годините, когато то се основаваше, имаше 80 български производители, сега останахме не повече от 8. Много колеги ограничиха своето представяне на пазара, което се дължи основно на конкуренцията. Сдружението в момента съществува, но не може да развие сериозна дейност, свързана със защита и популяризиране на нашето производство поради липса на финансов ресурс и на интерес от страна на някои членове. През последната година не всички плащат членски внос. Това не е хубаво, защото когато сме обединени, можем да бъдем забелязани. Сега самостоятелно всеки се стреми да бъде забелязан, което струва много финансов ресурс на предприятието. Аз съм оптимист – надявам се, че Сдружението ще намери сили да възстанови това, което беше преди години, когато бяхме фактор, с който се съобразяваше и Министерството на земеделието. Благодарение на Сдружението преди години стартира финансирането чрез фонд „Земеделие” на земеделските производители за закупуване на българска техника. Като сдружение ние винаги сме работили в посока да защитаваме българското машинно производство. Добре е, че имаме собствен орган – вестник „Земеделска техника”. През всичките години той винаги е бил с нас, с нашите проблеми.

Нужна ни е сериозна подкрепа от страна на държавата, защото през последните години освен вносът на нова техника, се усили и вносът на техника втора ръка. Именно това съсипва родното производство и нарушава много баланса в бизнеса. Да се обърне внимание не да се забрани вносът на машини втора употреба, а да има все пак някакви лостове за регулиране, така че земеделските производители да предпочетат новата машина пред вносната втора употреба. Такива практики има в Румъния, в Полша. Там се субсидират земеделските производители, закупуващи нова техника от техни производители. В Румъния на земеделските производители се възстановява 4 000 евро от стойността на всеки купен трактор родно производство.

„Раломекс” като фирма през последните години реализира много проекти по оперативна програма „Конкурентноспособност” и обнови значително технологичния си парк. В момента имаме машини на по-малко от 7 години. Това гарантира една висока точност на технологичното оборудване, съответно и висока точност и надеждност на произвежданите машини. По нищо не отстъпваме на западните машини – нито като конструкция, нито като технология и визия, нито с технологичното оборудване на фабриката ни. Дори смятам, че в някои аспекти ги превъзхождаме. Използваме една от най-новите бояджийски линии, имаме две заваръчни роботоризирани системи за заваряване на големи и на по-малки детайли. Няма сектор в производството, в който да не сме обновили технологичния си парк. Единственото, в което трябва да получим някаква подкрепа, е да се обръща внимание и на българските производители – да се направи така, че земеделците да имат интерес да купят българска техника. Мисля, че с много работа и малки стъпки нещата ще се наредят. Тук е мястото на Сдружението на българските производители на земеделска техника.

Има ли нови изделия в портфолиото на „Раломекс”?

– На Бата Агро представихме 2 изцяло нови продукта. Това е стърнищен култиватор, който не е нов като технология, но усъвършенстван като изделие. Познат е на българския земеделски пазар и на земеделските стопани. Проучвайки мненията на клиентите ни, в конструирането и производството на тази машина, се постарахме да отстраним недостатъците на съществуващата технология. Машината е изключително надеждна и е произведена за нашите агротехнически и климатични условия. Това е предимството й спрямо западните аналози. Другата нова машина е комбиниран култиватор-компактор. При него предният и задният ротор са опора на култиватора, а с работните органи се регулира дълбочината заедно и едновременно. Това са двата ни нови топ продукта. Във всяка машина имаме някакви подобрения, които са продиктувани от това, което е показала по време на работа през годините, както и от съветите на клиентите.

– Какво е състоянието на земеделския пазар според Вас днес?

– В момента се реализират проекти по вече затворени и все още отворени програми. Миналата година при нас, а и в целия сектор, се усети осезаемо забавянето на одобрението на тези проекти. Като цяло през последната година, година и половина има застой на пазара на земеделска техника – не само в прикачния инвентар, но и в тракторите и комбайните. Постепенно започнаха да идват проекти. Надяваме се на по-осезателно раздвижване на пазара.

В момента в „Раломекс”, спрямо миналата година, има около 15% ръст в производството и близо 40% в машините, които изнасяме за Румъния, това е един от най-силните ни пазари. Тенденцията според мен е, че търсенето на земеделска техника няма да е толкова голямо както беше през последните години. Пазарът се насити, има и много вносители, което за земеделците е добре – така могат да постигнат по-добри цени на това, което търсят. Наблюдавам, че започна едно по-разумно търсене на техника. Не се купува нещо само защото има пари в даден проект, а се инвестира разумно. Машините, които ние предлагаме са за основна обработка на почвата и трябва да намалят себестойността на продукцията. Вече се търси баланс между цена и качество. За да се докаже, че даден продукт е добър, трябва да мине поне една стопанска година.

Доника Асенова