Работим за проспериращо българско земеделие


През годините Националната среща на земеделските производители се превърна в едно от най-значимите събития в земеделския сектор у нас. В началото на всяка година Асоциацията на земеделските производители в България го организира в курорта Златни пясъци. Винаги сме имали гости от чужбина, почти винаги е участвал министъра на земеделието с екипа си. Това е едно от очакваните събития от земеделския сектор, защото фермерите искаме да чуем каква е визията на министерството за политиката през годината. Тази година интересът е още по-голям заради европредседателството на България. Освен българската позиция, ще чуем и тази на председателя на Комисията по земеделие в Европейския парламент г-н Шекерски. Ще се отвори и дебат за бъдещето на Общата селскостопанска политика. Надяваме се информацията от това събитие да достигне до повече земеделци, защото тя е важна за всички.

Неслучайно повече от половин година работихме върху българската позиция и успяхме да обединим повече от 30 неправителствени организации. Тази позиция съвпадна с тази на българското правителство и на министерството. Много се надявам въпреки очакванията в негативна посока, защото има и такива за силно орязан бюджет, дори да бъде намален, това да не е драстично и постигнатото до момента да не бъде загубено. Декларираното от комисаря Хоган по време на откриването на Зелена седмица в Берлин е в синхрон с нашата визия. Надявам се с включването към този дебат да успеем да защитим интересите на българските производители.

Наскоро министър Порожанов беше поканил голяма част от по-големите неправителствени организации в сектора и ни даде програмата за председателството на България, както и събитията, които ще го съпътстват. Съобщи ни за намеренията си по време на Националната среща да представи най-важните приоритети за работата през настоящата година. Надяваме се да се акцентира на поземлените отношения и новата стратегия за развитието им, както и бъдещата ОСП, а може би и някои въпроси, свързани с ежедневните проблеми на земеделските производители. Такива са взаимодействието между институциите, които касаят Програмата за развитие на селските райони, взаимодействието на земеделските производители и Държавен фонд „Земеделие”. Припомням, че на Националната среща ще присъстват и експерти и ръководството на Фонда, експерти и ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите, така че се надяваме земеделците да получат отговори  на въпросите си от най-високо ниво.

През годините АЗПБ е изградила отлично съдействие със земеделското министерство, с Фонд „Земеделие” и с други ключови институции в страната, но въпреки това от страна на фермерите има неудовлетворени очаквания. Ние сме създадени да защитаваме техните интереси. Един от проблемите, който най-вероятно ще бъде повдигнат на Националната среща, ще бъде свързан с няколкократното отлагане на стартирането на приема по мярка 4.2. Предполагам, че ще има много въпроси по отношение на субсидиите, на санкциите при получаване на СЕПП. Тези въпроси са свързани с ежедневната работа на фермерите, но са важни, а и понякога се получават недоразумения. Винаги, когато сме получавали сигнали, сме се опитвали да съдействаме и сме поставяли въпроса пред съответната инстанция. Постигали сме успехи, но сме имали и неуспехи, защото всеки проблем е конкретен и не може всички случаи да се поставят под общ знаменател.

Вече се доказа, че браншовите организации могат да работят заедно и да отстояват позициите си. Смятам, че именно този резултат, който постигнахме с общи усилия, пренебрегвайки браншовите си интереси и намирайки общ език, може да ни послужи за пример и да продължим да работим заедно. В лицето на ръководството на земеделското министерство и това на ръководството на Държавен фонд „Земеделие” имаме сериозни партньори, които се отнасят към нас с респект и уважение, по начина, по който и ние към тях. На мнение съм, че това партньорство може да продължи. Разбира се, когато имаме различни мнения, понякога имаме и противоречия, но в спорът се ражда истината. Силно убеден съм, че и след 2020 година ще продължим да работим заедно и силата ни ще нараства.

Няма яснота какво ще се случи с директните плащания за животновъди след 2020 година. Надявам се, че дебатът ще започне в София по време на българското председателство. Ние определено вече сме изразили своята позиция – искаме да бъде запазена обвързаната подкрепа, защото тя даде резултати. Смятаме, че ако продължи, ще се постигнат още по-добри резултати, но не е ясно точно как ще се отрази Брекзит върху бюджета за ОСП. Затова не можем да кажем нещо категорично, защото не искаме да подвеждаме животновъдите. Ще продължим да защитаваме техните интереси и сериозно ще се включим в тези дебати.

Венцислав Върбанов,

председател на УС на АЗПБ