Вестник Земеделска техника бр.3  


Вестник Земеделска техника бр.3

Изтегли

Темите на брой трети /672/ 2018 г. на в. „Земеделска техника“ са Шеста национална среща на земеделските производители в България, растителна защита, механизация.
Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, споделя защо Шестата национална среща на земеделските производители, е едно от най-значимите събития в сектора, а интересът е още по-голям заради европредседателството. Тази година на срещата ще присъстват министър Порожанов и екипа му, председателят на Комисията по земеделие в Европейския съюз г-н Шекерски, земеделци и др. Ще се обсъдят теми като бъдещата ОСП, поземлените отношения, ежедневните проблеми на производителите и др.
Вестник „Земеделска техника” честити на г-н Даниел Минев, избран за председател на Българската асоциация на търговците на агротехника. От самото си съществуване фирма „Интерагри България” и вестник „Земеделска техника” си сътрудничат, а компанията многократно е награждавана в Отличието „Принос в механизацията на земеделието” за иновативните машини, които предлага на българския пазар.
Проф. Живко Давчев от Университета „Св. св. Кирил и Методий” в Скопие разглежда актуални проблеми в съвременната механизация като категоризацията и типизацията на машинно-тракторния парк и по-прецизното дефиниране на законовите регламенти и правилници. Проблемите с новата механизация са сервизно-ремонтни центрове, снабдяване с резервни части и норми на управление.
Оптиком информира за новата гама рами за сеялките си, наречена Multislide, които позволяват множество варианти за избор на различни междуредия. Новите рами са компактни, позволяват регулиране на междуредовото пространство, задвижват се само с електрически секции Monoshox NG Plus ME или NG Plus 4E и могат да работят с различни видове семена.
От брой 2 продължава материалът на гл. ас. Иван Мортев, проф. Георги Костадинов и доц. Цачо Присадашки за 40 години механизация на растителната защита. Обърнато е внимание на установяването на оптималната скорост, при която да работи дадена опръскваща система, на разработените различни машини с ротационни разпръсквачи, на разработване на навесна пръскачка за зеленчукови култури, пръскачка за внасяне на хербициди и др.
Фирма „Аквамат” предлага съоръжения за отглеждане на плодове под покритие като се намалява влиянието на климата и вредителите. Компанията изгражда първата в България комбинирана конструкция Wiesel с фолио за защита от дъжд и с мрежа за защита от градушка на череши.
Фирма „Свилоза” предлага почвените подобрители ПН-98 и ПП-76 за неутрализиране на кисели почви. Продуктите могат да се ползват в производството на биопродукти и в класическото земеделие.
В рубриката „Отблясък от събитието” има информация за InteliFresh, първия професионален международен форум за производство и реализация на български плодове и зеленчуци, провел се на 16 януари в Стара Загора. Присъствали са представители на земеделския сектор, на търговски вериги, големи международни търговци, доставчици, браншови организации.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, семена за пролетна сеитба на водещи институти в страната, има малки обяви.