Пускането на продукти с една и съща марка от един производител, но с различно качество е недопустимо


Пускането на общия пазар на продукти с една и съща марка от един и същи производител, но с различно качество, е недопустимо. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, Белгия.

Той заяви, че хранителните продукти, предлагани на Единния европейски пазар, трябва да отговарят на идентични стандарти за качество и безопасност. Влагането на по-евтини суровини и различна пропорция на използваните съставки и едновременно с това предлагането на произведените храни на цени като на висококачествените продукти е явна злоупотреба с доверието на потребителите към дадена търговска марка. Нежелателно е да има двойствен стандарт спрямо граждани на ЕС. Ефикасен метод за решаване на този проблем ще бъде установяването на един унифициран контролен механизъм на европейско ниво, гарантиращ коректната търговия на храни с качество, характерно за дадена марка или стандарт.

По темата за Общата селскостопанска политика министър Бозуков заяви, че за България директните плащания са съществен инструмент, който е доказал своята ефективност и  трябва да продължи да се прилага. Този вид подкрепа допринася за стабилизиране на доходите на земеделските стопани и продължаването й след 2020 г. ще бъде допълнителна гаранция за постигане на гъвкав, конкурентен и устойчив селскостопански сектор в ЕС. За страната ни обвързаното с производството подпомагане е важно, защото позволява решаването на специфични регионални проблеми, допринася за производството на безопасни и висококачествени продукти, за създаване на работни места и задържане на населението в селските райони. Според министър Бозуков е необходима обща нормативна уредба за ограничаване на нелоялните търговски практики в агрохранителната верига на европейско равнище.

В рамките на обсъждането на ситуацията със заразния нодуларен дерматит, той информира, че през 2016 г. България бе сред сериозно засегнатите страни и заболяването нанесе огромни загуби. Своевременната ваксинация се оказа ключова за справяне с последствията. България подкрепя искането на Хърватия за преразглеждане на Решение (ЕС) № 2016/2008, в частност на възможността за компенсиране на пълната стойност на ваксината без таван за доза и за компенсиране на производствени загуби, дължащи се на ваксинация.

МЗХ