Енергия, градове и отпадъци – ефективни екологични решения


7 – 9 март, София

За 13-та поредна година Виа Експо организира ежегодния международен Еко-форум, обединяващ темите зелена енергия, енергийна ефективност, оползотворяване на отпадъци и въвеждане на интелигентни технологии за улесняване на нашия живот.

На изложението нови за българския пазар решения и продукти ще представят фирми от 13 държави. Посещението е отлична възможност за намиране на бизнес партньори, повечето от участниците плануват да разширяват дистрибуторската си мрежа в България и региона. Италиански, австрийски и норвежки павилиони ще привлекат интереса на посетителите. Изложителите участват със своите най-нови разработки, имащи широко приложение в секторите: екология, енергетика, строителство, архитектура, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, фасилити и ютилити сектора, бита и др.

Икономични и екологични отоплителни системи, щадящи околната среда, ще видим от водещи производители от Австрия, Дания, Германия, Литва, Швеция и Германия. Посетителите ще се запознаят с предимствата от внедряването на модерни котли на пелети, на дърва, на дървесен чипс, както и термопомпи.

Цялостни решения за когенерация и тригенерация ще представят български и италиански фирми. Продуктите им за аварийно и постоянно захранване са подходящи за големи търговски вериги, производители, индустриални обекти, ИТ компании, банков сектор и др.

Изложители от България и Украйна ще популяризират LED осветители и интелигентни системи за управление с приложение в паркове, производствени предприятия, административни и жилищни сгради, общини.

Ще се презентират и фотоволтаични панели с висока ефективност, устойчиви на  градушка и статично натоварване.

Посетителите ще се запознаят с решения за превръщането на промишлените, битовите и селскостопанските отпадъци в нов ресурс. Сред продуктовите експонати има биогаз инсталации, рециклиращи  и компостиращи системи, съдове за разделно събиране на отпадъци.

В областта на интелигентните градове, изложителите ще популяризират M2M решения за интелигентно отчитане, автоматизация за дома, локализиране на превозни средства, телематични приложения, уеб-базирана платформа за проследяване, решение за интегрирано управление на битови отпадъци.

Конференциите включват теми с практическа насоченост

ЕЕ и ВЕ: Специална сесия на 7 март е посветена на геотермалната енергия – недостатъчно оползотворен ресурс. България е на първо място в Европа по геотермален потенциал на глава от населението и на последно място по нейното използване. В сесията ще вземат участие лектори от Международната геотермална асоциация, Европейския съвет за геотермална енергия, Българската термопомпена асоциация, както и лектори от Румъния, Италия и Македония.

Георги Чавдаров от Европейската инвестиционна банка ще представи начини за съфинансиране на проекти за устойчива енергия от европейските фондове.

Аржентина обяви 2017 за „Година на възобновяемата енергия“. С това южноамериканската страна цели да повиши осведомеността за предимствата на възобновяемата енергия и нейната роля за устойчивостта.

Smart Cities стартира със сесията на Иновация Норвегия „Енигмата на електронното здравеопазване“. Експерти ще очертаят елементите на електронното здравеопазване, ще споделят норвежкия опит и ще популяризират решения за цифровизация в сектора, която е болна тема за страната. Ще участва и заместник ген. секретар на Европейската Big Data асоциация, представяйки темата „Революцията на големите данни в концепцията на интелигентните градове и цифровият единен пазар“. Една от презентациите ще бъде посветена на смарт фасилити мениджмънта. Ще се дискутират факторите, които правят един град интелигентен: осветление, управление на отпадъци, измерване, транспорт и мобилност.

Save the Planet (Управление на отпадъци) Концепцията „кръгова икономика“ предлага нов подход към отпадъците. Конференцията на 8 март ще започне с тази актуална тема. Розалина Петрова от Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия ще говори за постигнатия напредък в затваряне на цикъла на проектиране, производство, потребление и управление на отпадъците.

Сесия „Италия“ се организира от ИЧЕ – Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина. Обхваща темите мобилно компостиране, микровълнова пиролиза на излезли от употреба гуми, иновативни технологии за затворен цикъл от отпадъци – енергия – компост – храна, устойчиво третиране на утайки и отпадни води.

Втората сесия е посветена на оползотворяване на отпадъците. Хърман Хаусман от Агенцията по околна среда към Министерството на инфраструктурата и околната среда на Холандия ще проследи напредъка на странат за постигане целите на кръговата икономика.

Дните от 7 до 9 март ще бъдат изпълнени с много разговори, дискусии и обмяна на идеи.

По материали на Виа Експо