Публично национално обсъждане за ОСП след 2020 г. стартира у нас


Вторият дебат „ОСП след 2020 г. – Изборът на България“ ще е на 21 септември. Алън Матюс ще е един от лекторите на форума.

Като резултат от проведения на 18 май дебат „ОСП след 2020 – Изборът на България“, от днес стартира публично национално обсъждане по темата за бъдещето на земеделието и развитието на селските райони.

„Разбира се ще разчитаме най-вече на браншовите организации. По време на дебата те показаха своята активност, споделиха свои позиции. Когато говорим за позиция, касаеща националния интерес, е много важно правилата и процедурите да се спазват, а и всичко да е публично, за да може в края на процеса да имаме самочувствието, че сме направили нещо по европейски модел, обективно и открито, а резултатите да послужат като основа за националната позиция на страната ни по ОСП след 2020.“, заяви Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации – един от инициаторите на дебатите.

Седмица след провеждането на първия от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“, организаторите от Институт за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро обявиха датата и мястото на втория дебат – 21 септември 2017 г. в София.

Успехът на събитието, което се проведе през изминалата седмица в Пловдив, огромният интерес и множеството засегнати гледни точки, показаха че темата за бъдещето на Общата селскостопанска политика на ЕС е важна, актуална и неотложна. Ето защо, формирането на национална визия за това как трябва да изглежда ОСП след 2020 г. е от голямо значение не само за фермерите, но и за държавната администрация. Именно с тази цел дебатите продължават – със силно международно участие и високо ниво на експертиза, които ще гарантират максимална обективност и прозрачност на процеса на формиране на националната ни позиция.

Във втория от серията дебати участие ще вземе най-влиятелният анализатор по темата ОСП в ЕС Алън Матюс, който за първи път ще гостува у нас специално за събитието.

Серията дебати „ОСП СЛЕД 2020 – ИЗБОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ“ се организира от Институт за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро с участието на най-голямата земеделска организация в ЕС, Copa-Cogeca.

 ИАИ