Проф. д-р Христо Бозуков официално встъпи в длъжност


Министърът на земеделието Десислава Танева предаде официално министерския пост на служебния министър проф. д-р Христо Бозуков на 27 януари на церемония, състояла се в Министерството на земеделието и храните.

Министър Танева обобщи постигнатото през двете години на управление. Извървян е определен път на публично-обществена дискусия, която има нужда от  надграждане. Необходими са поземлен кодекс, реформа в Селскостопанска академия (ССА) и нов закон за храните. В последните 2 години са залесени над 40 000 декара площи. С пътищата, които трябва да се изградят по план и са в процес и тази година, ще се изградят близо 500 км горска инфраструктура. Според Танева единствената посока секторът да става прозрачен и субективният елемент, който води до корупция да се елиминира, е електронното управление на администрирането в земеделието. Направени са първоначални стъпки и са изградени отделни модули, но е необходимо те да се развият. Десислава Танева пожела успех и спокойно управление на проф. Бозуков. Тя благодари на българската земеделска общност и на браншовите организации за диалога, който са имали.

Проф. Бозуков заяви, че смята да използва за коректив българските земеделски производители. Той отбеляза, че досега и като председател на Селскостопанска академия, и като директор на Института по тютюна винаги се е разграничавал от партийни пристрастия. Ръководел се е от тютюнопроизводството, а отсега нататък и от българското земеделие. Предстои му да работи за България и за българското земеделие. Служебният министър оценява и благодари за дейността и положителните неща, които са извършени в сферата на земеделието по време на досегашното управление и заяви, че ако има грешки, те ще бъдат поправени.

ЗТ