Механизирано земеделие 2016 – България


Да си припомним как премина стопанската 2016 година за земеделието. Отворете вестника. Ако нямате книжния вариант, потърсе го на електронната страница, там е цялото течението в електронен вид.

Започва годината, зима е. Мероприятията, които могат да се извършват през периода януари – март, са резитба, пръскане, торене, закупуване на семена, а през месец април започва сеитба, работа в горското стопанство. Предлагат се технологии, семена, препарати, торове и машини за стопанската година.

Първият брой за 2016 г. е посветен на професионалния празник на  растителнозащитника (16 януари). На този ден обществеността чества юбилей – 120 години растителна защита в България – излизане на първия закон за мерки срещу филоксерата. Има поздравления от Българската агенция по безопасност на храните, от асоциации, материали по темата от специалисти, интервюта с млади земеделски производители, реклами за растителна защита.

Януари е тясно свързан и с първото изложение по земеделие – Борсата за семена и посадъчен материал – Добрич.  Поместени са материали за семена на пролетници, за биологичното земеделие, за автоматичен контрол на секции на пръскачки. Съобщава се за новото ръководство на Русенския университет „Ангел Кънчев” – за първи път ректор е жена – проф. д-р инж. Велизара Пенчева. Има публикации за постигнати награди на марката Landini на изложението Агритехника, Хановер.

През февруари се провежда Четвъртият семинар на Асоциацията на земеделските производители в България. Месецът е свързан и с две от големите земеделски изложения в България – Агра и Винария в Пловдив. Има реклами и материали на фирми и научни институти за предлагани машини, технологии, сортове, семена – всичко за земеделието. Съобщава се, че в Аграрния университет е избран нов ректор – проф. д-р Христина Янчева, има информация за Факултета по лозарство-градинарство. Разглеждат се машини за сеитба, растителна защита, торене и др.

През месец март е голямото изложение Бата Агро, Стара Загора. Дава се новата концепция за развитие на селскостопанската академия. Информира се за земеделската кооперация „Единство”, за българската машиностроителна фирма „Раломекс”, която е вече 40 години на пазара. Съобщава се за наградени на изложението Агра (Екофол, ССА).  Има материал за машина за прибиране на зрял фасул на откоси (РУ „Ангел Кънчев”, Ритъм инженеринг). Под наслов „Бъдещето е вече тук” са представени атрактивни предложения на най-нови трактори, комбайни (New Holland),  на високопроходими машини (Reform),  почвообработващи машини (култиватори Potila), за сеялки (Sulky),  пръскане (дюзи Lechler), за поливане (капково), за горското стопанство (Hittner) и др., които се предлагат на българския пазар. Публикувани са покана и информация за изложението Техагро в Бърно, Чехия през април. Отбелязва се дейността на проф. Чавдар Петков, създал първия терминологичен речник за земеделска техника.

През месец април бяха изложението „Природа, лов и риболов”, Пловдив и Седмица на гората. В броевете са включени материали и реклами на държавните ловни стопанства. В средата на месеца се проведоха Конгрес и изложба „Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници”. Радостното бе, че рекламата и подготвеният материал във в. „Земеделска техника” за електрическите транспортни средства са в унисон с най-актуалната тема на конгреса. Младите не са забравени с интервюто „Земеделието-призвание” с Илонка Георгиева (Универсал – НВГ. Има материали за оранжерийно производство, за предпазни мрежи и др.

Вестникът присъства на третия национален фестивал „Семе българско”, Севлиево и на Национален събор на овцевъдите, Лясковец. Броевете са акцентиран, съответно реклами и материали по семепроизводство и животновъдство и, разбира се, за земеделска техника. Публикуват се материали на община Севлиево, за етеричномаслените култури и др. Съобщава се за новото ръководство на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а проблемите и перспективите пред НАЗ представя новият председател Светослав Русалов. Има информация за нови пръскачки (Vulcano)  на българския пазар. В броя за животновъдството се посочват българските породи овце, за водоснабдяване на фермите, за българските фуражни култури. Русенският университет информира за приема по аграрните си специалности. Разглеждат се ремонтът на машинно-тракторния парк, машини за зелена линия (Enorossi). Съобщава се за наградата на завода на Massey Ferguson във Франция.

През месеците май – юни – юли приключва сеитбата на пролетниците, започва подготовката и прибиране на есенниците. За мероприятията фирмите предлагат разнообразни машини. В материали по темата се отразяват проблемите на земеделските производители.

Вестникът присъства на изложението в Търговище и на 18-тото Русенско изложение, с акцент върху  механизацията на земеделието. По време на Русенското изложение е открит конкурсът Отличие „Принос в механизацията на земеделието” 2016 г. Организатори са МЗХ, ССА, Русенския университет, Аграрния университет, НТС по машиностроене и в. „Земеделска техника”.

От Сдружението  на българските производители на земеделска техника  разглеждат състоянието на българските предприятия и посочват, че те могат да оцелеят само като се обединят. Материалът от асоциацията Бата Агро напомня, че няма стратегия за земеделската техника. Информира се, че на българския пазар има товарачи с иновативна трансмисия (JCB). Съобщава се, че в цялата страна се провеждат  демонстрации от фирмите вносители на нови машини пред земеделските стопани (Мегатрон, Интерагри). Отбелязва се юбилейната 110 годишнина на Института по розата и етеричномаслените култури. Има интервю с лозари за проблемите на малките стопанства. Оптиком открива нов търговски център в Монтана. Събитието е свързано с 25 годишнината на фирмата. Вестник „Земеделска техника” им честити юбилея и е удовлетворен, че са заедно повече от 20 години.

Юнският брой е посветен на Четвъртия международен научен конгрес „Машини за селското стопанство”. Има материал за задвижваща станция (Аграрен университет), за нова серия на комбайни New Holland и др. Публикуват се формуляри за участие в Отличието „Принос в механизацията на земеделието”. Фирма „Златекс” открива нов търговски център в гр. Враца и отбелязва 25 годишнината от създаването си. На страниците на „Земеделска техника” Златекс присъства от 1994 г. и сега сме заедно.

През месец юли вестникът присъства на 15-тото издание на празника „Златна праскова”, Гавраилово. Темата е овощарство. Разглеждат се проблемите на подотрасъла, посочват се български сортове, има информация за проекта „Биоенергия”, за  средните професионални училища в земеделието. Съобщава се за нова зелена линия машини (Enorossi), на товарачи (Faresin), за демонстрация на машините за лозарство (Оптиком).

През периода август – октомври започва прибиране на пролетните култури, подготовка и сеитба на есенниците. На земеделския пазар се предлагат машини за извършване на мероприятията.

През месец август са изложенията „Селското стопанство и всичко за него”, есенното издание на Бата Агро. Проведе се Международна конференция „Опазване на почвите и водите”. Рекламите са свързани и с тези събития. Материали отразяват развитието на ССА, състоянието на земеделието в Пловдивска област, панаирът на киселото мляко в Разград и др.  Разгледан е проектът „Опазване на почвите в България” на доц. Георги Митев и има материал за почвите и тяхното състояние и от проф. д-р Светла Русева. Подписан е договор за сътрудничество между Русенския университет и Селскостопанска академия. Интересни са материалите за осветителна инсталация за стимулиране растежа на растенията,  за ГМО в храните, за консорциумът НАНИКО, обединяващ 4 аграрни библиотеки, за благотворителната акция с ръж „Хляб на мира” 2016. Представена е серията за товароразтоварни дейности Manitou. Във вестника е поместено интервю със зам. министър д-р Цветан Димитров, който поставя акцент върху важността на добрата подготовка на кадрите и значението на науката в сферата на земеделието. Вестникът отбелязва 90 годишнината на Пионер семена и 20 години нейно присъствие в България.

Темата за лозарството е застъпена в материалите на Института по лозарство и винарство в Плевен – за новоселектираните сортове, доц. д-р инж. Тодор Хаджиев разглежда български разработки за механизирана резитба на лозя, а Аквамат представят системи за капково напояване. Публикувано е интервю с Тодор Николов, председател на Бата Агро, за целите на асоциацията.

През септември традиционно вестник „Земеделска техника” отразява Деня на Карнобат и Пловдивския панаир. Има публикации за новоселектирани сортове ечемик на Института по земеделие и за състоянието на земеделието в Карнобат. С редица интервюта – на изпълнителния директор на Добричкия панаир, с управителя на фирма  Плантис, със Синджента, Арма трак, Пионер семена  се отразява земеделския пазар. Публикувани са машини за Отличието „Принос в механизацията на земеделието. Отразен е фолклорния фестивал в Жеравна.

През октомври има брой за  XII Изложение по животновъдство, Сливен. Поместена е статия за динамиката на броя на животните под селекционен контрол, за синтетичната популация българска порода овце. Има текст за 25 годишнината на тракторите Fastrac.

В броя за земеделската наука са поместени поздравления от министъра на МЗХ и на председателя на ССА към научните работници. Публикувано е интервю с проф. д-р Живко Давчев от университет „Св. Кирил и Методий” в Скопие за земеделието в Македония. Показани са нов инерционен семеотделител на Аграрния университет, предложенията на ДЗИ, Генерал Тошево за есенната сеитба.

През периода ноември-декември вече е прибрана реколтата, начало е на на новата стопанска година. Земеделските стопани започват закупуването на нова техника и търговските фирми предлагат най-доброто, с което често участват и в конкурса по направление „Иновации”.

Вестник „Земеделска техника” отбелязва международните изложения за преработка в Интер експо център. Поздрави членовете на Асоциацията на млекопреработвателите в България по повод 25-годишния им юбилей. Има материал за влиянието на микроклимата върху животните. Отбелязано е посещението на български земеделски производители в заводи на Mccormick в Италия. Поместено е интервю с управителя на СД „Петко и Иван Драганови”, как дейността на български производител и вносител на техника продължава да е успешна. Отбелязан е Световният ден на почвите (5 декември) и Националният агросеминар на зърнопроизводителите, който е посветен на 10 години НАЗ. Поздравени са доц. д-р инж. Ангел Трифонов и Марин Маринов по случай техните юбилеи.

За отчитане резултатите от конкурса „Принос в механизацията на земеделието” бе подготвен специален брой. Министърът на МЗХ поздрави организаторите за третото издание на отличието. ССА, РУ „Ангел Кънчев”, Аграрен университет, НТС по машиностроене, Земеделска техника поздравиха участниците. Показани бяха всички машини и земеделските производители, участващи в конкурса.

Краят на годината се отбеляза с празничния Новогодишен брой. Традиционно има поздравление за Новата година от министър Танева към всички в сектор „Земеделие”. Фирмите участват с новогодишни поздравления. Поместени са традиционните именник, календар за 2017 г. и календар на професионалните празници. В броя е направен анализ на проведения конкурс „Принос в механизацията на земеделието”, получените награди в трите направления и връчването им. Публикувани са  поздравленията на  проф. Живко Давчев от Македония и на Александър Йоцев от Българска стопанска камара при връчване на наградите. Отбелязани са 120 годишнината от рождението на проф. Борис Илиев, доайен в механизацията в земеделието и 60 годишнината от създаването на Центрове за изпитване на техника в гр. Пловдив и Русе.

Да ни е честита новата 2017 година!

/ЗТ/