Пета национална среща на земеделските производители


Началото на българския дебат за развитие на земеделието у нас и Общата селскостопанска политика след 2020 г. ще бъде поставено по време на Петата Национална среща на земеделските производители. Форумът е най-мащабното земеделско събитие у нас и се организира от АЗПБ.

В дискусиите по време на юбилейното издание, което тази година е с мото „10 години членство на България в ЕС“, ще се включи досегашното политическо ръководство на МЗХ и на ДФ „Земеделие“. Очаква се служебният министър на земеделието да направи своя публичен дебют в рамките на земеделската проява. По покана на председателя на АЗПБ Венцислав Върбанов официален гост на форума от Европейската Комисия ще бъде генералният директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ Йежи Плева.

Сред официалните гости на конгреса ще бъдат авторитетни представители на европейските институции, множество държавни експерти, официални лица от централната и териториална администрация, авторитети от научните среди, реномирани представители от банковия и търговския сектор.

Дискусиите ще бъдат водени от председателя на АЗПБ Венцислав Върбанов, а модератори ще бъдат Ивайло Тодоров, член на УС на АЗПБ и изпълнителният директор на асоциацията Таня Дъбнишка.

„Имаме амбицията заедно с поканените министри на земеделието и храните от различни мандати, с настоящото ръководство на ДФ „Земеделие“ и с експерти от централната администрация да направим ретроспекция на 10-годишното членство на страната ни в ЕС, с което да поставим на национално ниво и начало на подготовката за дебат в сектора за ОСП след 2020 г. За тази цел сме поканили и нашите партньори от неправителствения сектор“, заяви председателят на АПЗБ Венцислав Върбанов.

Агросрещата досега

Начало на традиционната вече среща на земеделските производители, АЗПБ постави през 2013 г. През следващите години традицията се затвърди и с всяка изминала година форумът става все по-мащабен, а интересът към него все по-голям.

Към настоящия момент са проведени четири успешни издания на конференцията. Ежегодно, в рамките на два дни, АЗПБ събира под eдин покрив фермерите от различните сектори с  ръководството на МЗХ и ДФ„Земеделие“, множество държавни експерти, представители на централната и териториална

администрация, авторитети от научните среди, реномирани представители от

банковия търговския сектор. Представители на фирми анонсират пред участниците най-новите си продукти и услуги.

Целта на Националната среща на земеделските производители е да покаже ключовата роля и значение на земеделския бранш, да бъдат обсъдени състоянието, политиките и бъдещето на сектора, с една цел – развитие на устойчив и конкурентен агросектор в национален и международен план.

Форумът е платформа за представяне на новостите в сектора, място за дискусии, обмяна на идеи, решения и представяне на добри практики, платформа, стремяща се да привлече повече ангажирани участници в един открит, по-най важните и актуални въпроси диалог.

Освен традиционно присъстващите в програмата актуални теми като предстоящата Кампания по директни плащания 2017 г., новости в схеми и мерки за подпомагане и др., на предстоящата, Пета юбилейна среща фокус ще бъде поставен и на темите: „ОСП след 2020 г. и „Кодекс на поземлените отношения”.

По материали на АЗПБ