Професионална гимназия по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“, гр. Суворово


 

ПГСС „Свети Георги Победоносец“, гр. Суворово, е професионално училище с традиции в областта на селското стопанство, с над 90-годишна история, наследник на откритото през 1925 г. Зимно земеделско училище – първо по рода си в Североизточна България. Училището, може би единственото, е сертифицирано още през 2014 г. по стандарт ISO 9001:2008 и ресертифицирано през 2017 г. по стандарт ISO 9001:2015 за управление на качеството. Член е на световния образователен форум, член на Центъра за междуетнически диалог и толерантност (ЦМДТ) „Амалипе”. Единствено за Варненска област притежава Харта за мобилност по програма „Еразъм +“, като е класирано на първо място в страната, при спечелването ѝ.

От 2009 г. ежегодно по 20 ученици по програма „Леонардо да Винчи“, а по-късно по програма „Еразъм+“ 40 ученици провеждат учебни практики в реална работна среда в редица европейски страни – Испания, Италия, Германия и др. Получават EUROPASS сертификати за успешно представяне.

Учениците участват в регионални, национални и международни състезания и конкурси и печелят награди, в проекти по програми на ЕС, национални и на училищно ниво, генерират иновации и ще продължават да го правят. Само за учебната 2018/2019 г. училището е участвало в 17 проекта. За няколко месеца през тази учебна година учениците имат две иновативни решения за пътна безопасност, създали са две системи за превенция на ПТП.

Училището използва облачни технологии от учебната 2018/2019 г. Работи в електронна среда, чрез образователна платформа MOODLE, използва електронен дневник.

За успехите на учениците допринасят високият професионализъм и квалификация на педагогическите специалисти, използваните интерактивни форми и методи на преподаване на учебния материал, модернизираната и иновативна материална база и оборудване.

Директорът на ПГСС „Св. Георги Победоносец“ е награден от министъра на земеделието и храните за иновативни методи на работа, от началника на РУО-ВАРНА за постигнати резултати в мултикултурна среда, от кмета на община Суворово – с почетен плакет за постигнати резултати в областта на училищното образование и за издигане престижа на училището, номиниран е от РУО-Варна като иноватор в образованието за участие в Първи национален конкурс за учители, които вдъхновяват. Получава почти ежедневно поздравителни адреси и благодарствени писма.

През учебната 2018/2019 г. с проект „Реконструкция и оборудване на Професионална гимназия по селско стопанство „Свети Георги Победоносец“, гр. Суворово“, училището и училищният двор са изцяло обновени и оборудвани, изградена е иновативна образователна среда. Всички кабинети са с интерактивни дъски, мултимедии и лаптопи, в два от кабинетите са изградени терминални станции, а други два са креативни – оборудвани и с лаптоп-таблети, съществуват и виртуални класни стаи, оборудвани с VR очила, фитнес и тенис зала, актова зала, модерни спортни площадки. Обновена е земеделската техника. ПГСС е земеделски производител, притежава 200 дка обработваема земеделска земя, която всяка година дава добра продукция от различни земеделски култури.

Иновациите в ПГСС „Св. Георги Победоносец“ са ежедневие. Новите технологии се използват като средство за подпомагане на учениците в усвояването на учебното съдържание. За всеки земеделец е необходимо да познава процесите, които са свързани със жизнената дейност на земеделските култури и природните фактори, от които тя пряко зависи. Професионалната гимназия, единствена в страната, притежава собствена метеорологична станция, оборудвана със сензор за измерване на скоростта на вятъра, UV и светлинен сензор, термометър, овлажнител, барометър, дъждовен колектор и солар, даващи общ преглед на всички подходящи измервания, предупреждения и прогнози. Станцията е свързана със сателит и е част от немска метеорологична мрежа, на която училището предоставя данни. Възпитаниците измерват метеорологичните условия и наблюдават как растенията, почвата и животните се влияят от тях. Всеки ден дежурни ученици ползват живи данни, с цел анализ, прогнози и предупреждения.

В училището е изграден позитивен организационен климат, подкрепящ образователна среда и успешни партньорства със земеделски кооперации, неправителствени организации, с бизнеса в областта на селското стопанство и транспортната техника, с институциите. Сключени са договори за провеждане на учебна и производствена практика в реална работна среда. Изграден е и работи много успешно ученически парламент.

Гимназията предлага специалности по професии, както следва: Специалност „Земеделско стопанство”, професия „Икономист” от професионално направление „Растениевъдство и животновъдство”; Специалност „Икономическа информатика”, професия „Икономист-информатик” от професионално направление „Приложна информатика”; Специалност „Ветеринарен техник”, професия „Ветеринарен техник” от професионално направление „Ветеринарна медицина”; Специалност „Агроекология”, професия „Агроеколог” от професионално направление „Растениевъдство и животновъдство”; Специалност „Трайни насаждения”, професия „Техник-растениевъд” от професионално направление „Растениевъдство и животновъдство”; Специалност „Земеделец”, професия „Фермер” от професионално направление „Растениевъдство и животновъдство”; Специалност „Монтъор на селскостопанска техника”, професия „Механизация на селското стопанство” от професионално направление „Растениевъдство и животновъдство”; Специалност „Пътно-строителна техника“, професия „Техник по транспортна техника” от професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства”.

Инж. Марияна Великова

Директор на ПГСС „Св. Георги Победоносец“