Приключи предварителната оценка на проектите за услуги и производство по подмярка 6.4.1. от ПРСР 2014–2020


Приключи предварителното класиране на проектите за услуги и производство по подмярка 6.4.1. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от ПРСР 2014 – 2020 г., съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“. Инвестиционните предложения бяха подени през ИСУН по процедурите чрез подбор № BG06RDNP001-6.003 „Развитие на услуги във всички сектори и други неземеделски дейности“ и № BG06RDNP001-6.004 „Производство на продукти, които не са включени в Приложение 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз”.

По първата процедура кандидатите получават финансиране за услуги, които обхващат не само всички сектори на икономиката, но и такива с обществено-социална насоченост. Сред тях са грижите за деца, за възрастни, за хора с увреждания, здравни услуги, обучение и други. По процедурата подкрепа получават и дейности, свързани със създаване и обновяване на работилници за поддръжка и ремонт на машини и съоръжения за селското и горското стопанство. Финансират се още архитектурни и инженерни дейности, счетоводство, деловодство и одиторски и технически услуги, както и ветеринарни дейности.

По втората процедура, се финансират дейности като изграждане или подобрения на недвижимо имущество, закупуване на машини и оборудване, закупуване на земя, необходима за изпълнение на проекта, закупуване  на  сгради, създаване на компютърен софтуер и придобиване на патенти, лицензи. Финансиране получават проекти в сектори като производство на хранителни продукти, производство на напитки, производство на облекло, производство на мебели, производство на химични продукти, производство на хартия, производство на компютърна и комуникационна техника и др.

След приключване на приема в „ИСУН 2020“ проектите бяха ранкирани от комисия за извършване на предварителна оценка. Резултатите от работата на комисията са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.

  • Списък по процедура № BG06RDNP001-6.003 – Услуги
  • Списък по процедура № BG06RDNP001-6.004 – Производство

Всеки кандидат по процедурите по подмярка 6.4.1. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ може да провери заявените и присъдени точки след предварителната оценка по критериите за подбор. При предварителното оценяване комисията в ДФ „Земеделие” – РА се е придържала стриктно към утвърдените условия за кандидатстване и разяснения към тях на МЗХГ, в качеството на управляващ орган на ПРСР 2014 – 2020 година.

Кандидатите, чиито проектни предложения са получили по-малък брой точки от заявените по горепосочената процедура, могат да подадат писмени възражения до управляващия орган на ПРСР по реда на чл. 9в от Закона за подпомагане на земеделските производители в 14–дневен срок от публикуване на настоящите списъци.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедура за услуги с № BG06RDNP001-6.003 по подмярка 6.4.1. през ИСУН е 35 000 000.00 евро, а този по процедура чрез подбор № BG06RDNP001-6.004 е 30 000 000.00 евро.