Приемат заявления за плащане по сключени договори от НПП 2017-2019


 

До 15 август 2018 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ ще се приемат заявления за плащане по изпълнени договори от Националната програма по пчеларство (НПП) 2017-2019 година по пет от мерките – А, Б, В, Г и Д, съобщиха от Фонда.

За всяка от посочените в договора дейности от мерките на Програмата може да бъде подадено отделно заявление за плащане. Важно изискване е кандидатът да има валидна регистрация като земеделски стопанин и да е подал актуална информация за регистъра на пчелините на БАБХ и за регистъра на земеделските стопани на МЗХГ.

Подадените заявления за плащане подлежат на административни проверки на внесените документи, както и на проверки на място за изпълнението на дейностите по договора. Кандидатите по Пчеларската програма трябва да извършат одобрените им разходи в периода от 1 август на предходната финансова година до 31 юли на финансовата година, за която се кандидатства за подпомагане.

Финансовата помощ по Пчеларската програма се изплаща до 45 дни от приемането на заявленията. Условие за получаването й е кандидатите да са изпълнили стриктно инвестициите, за които имат сключен договор с Фонд „Земеделие“.

И тази година има възможност за подпомагане реализирането на одобрените инвестиции по НПП чрез кредит, който се отпуска при годишна лихва от 4 процента. Крайният срок за кандидатстване за кредит е до 15 юли 2018 г.