Над 900 са земеделски стопани, подали заявления за Кампания 2018 в ОД на ДФЗ – Пазарджик


 

Над 900 са вече подадените заявления по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2018 г. в ОД на ДФЗ Пазарджик. Това e съобщиl директорът на областната структура на фонда Валентина Вълева. Годишно в областта над 4400 стопани подават документи за подпомагане  по линия на директните плащания. В региона най-много са зеленчукопроизводителите и овощарите, съобщиха от пресцентъра на Фонда.

Над 30 земеделци са посетили „Деня на отворени врати“ в ОД на ДФЗ в Пазарджик. Основните въпроси, които са поставили пред експертите са били свързани с двете схеми за държавни помощи – за компенсиране разходите за закупуване на средства за растителна защита на картофите и по схемата за съфинансиране на застрахователните премии. Стопаните са се интересували и за приемите през ИСУН по подмярка 4.2 „Инвестиции  в преработка/маркетинг  на  селскостопански  продукти” и подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” от ПРСР 2014-2020г.

Било е организирано и посещение за местните медии на място в оранжерийно стопанство. Собственикът Петър Величков е на 28 години и е регистриран земеделски производител от 2009 г. Поема градините от родителите си и започва да се занимава самостоятелно със зеленчукопроизводство от 2012 г. Стопанството му е от 300 дка, от които 15 дка оранжерии. Отглежда целогодишно картофи, зеле и домати. Годишно получава около 30 000 лева по схемите на директните плащания. Освен по СЕПП, той кандидатства и по схемите за обвързано подпомагане за зеленчуци и за оранжерийно производство, както и за държавни помощи. По думите му финансовата подкрепа му е помогнала да подобри качеството на продукцията. Амбициите му са свързани с разширяване и модернизиране на стопанството.

По СЕПП за кампания 2017 декември месец са преведени над 636 милиона лева на близо 58 000 кандидати по СЕПП. За област Пазарджик субсидии са получили над 2 100 земеделски стопани, в размер на над 11 млн. лв. По Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (основна) за областта финансова подкрепа, в размер на 2, 500 000 лв. са получили 468 земеделски стопани. По Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци са преведени близо 350 000 лв. на 69 градинари.