Премиерът Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев и Румен Порожанов направиха първа копка на инвестиция за над 200 млн. лв. в преработката на царевица


Премиерът Бойко Борисов, зам.-министър председателят Томислав Дончев и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов са направиха първа копка на разширението на производствените мощности на предприятието за преработка на царевица “Амилум България” в Разград, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Инвестицията на американската компания собственик ADM е на стойност над 200 млн. лв.  След нея капацитетът за преработка на царевица ще се удвои до около 900 000 тона годишно. По време на изграждането на разширението и след това ще бъдат разкрити още близо 300 временни и постоянни работни места.

„Инвестициите вече са в истинската, реалната икономика и добавената стойност остава в България“, е заявил премиерът Бойко Борисов. Той е припомнил, че годишните субсидии за земеделието са над 2,7 млрд. лв., “за да има царевица, за да има заводи, за да има работни места”.

Разширението на “Амилум България” трябва да приключи до 2 г., като над 80% от продукцията ще се изнася на международните пазари и ще доведе до значителен положителен резултат за търговския баланс на България.

На церемонията беше отбелязана и 25-годишнината от приватизацията на предприятието в Разград. Сред официалните гости са били и посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, кметът на Разград Валентин Василев, депутати и висши представители на ADM.