Предстои Празникът на плодородието в Кюстендил


На 29 и 30-ти септември 2018 г., в центъра на град Кюстендил, ще се проведе „ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО”. Той е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г. и е единствен по рода си в страната. “Празникът на плодородието” се провежда в продължение на два есенни дни, организиран от община Кюстендил и Института по земеделие в града, в които се представя изобилието и плодородието на кюстендилския край. Той е четвъртият от големите кюстендилски празници – “Кюстендилска пролет”, “Празник на черешата” и “Панагия” – въздигане на хляба. На този празник се представя изобилието на плодородния кюстендилски край, наричан “Овощната градина на България”.

На специално аранжирани щандове читалища, организации и земеделски производители от района представят плодовете на своя труд.

Всяка година Институт по земеделие – Кюстендил представя богата изложба от плодове на ябълкови сортове и хибриди, показали добри резултати при изпитването им. Акцентът на изложбата са сортове, показали през изтеклата година добра устойчивост към случили се ниски зимни температури, късни пролетни мразове или други стресови фактори. На ябълковите сортове, отличили се с най-добри стопански качества, се прави кратко представяне от трибуната на площада. На разположение на посетителите са всички научни работници от Института, които своевременно отговарят на зададените им въпроси.

“Празникът на плодородието” има конкурсен характер с награди за най-добро и атрактивно представяне на участниците, с което се насърчават производителите. През годините са отличавани плодове и зеленчуци с изключителни размери – картоф, тежащ 1,300 гр. (с. Жабокрът), чушка с дължина 41 см (с. Ябълково), лук – 950 гр. (с. Багренци), ябълка – 645 гр.(с. Таваличево).

Програмата на празника включва редица забавни и интересни конкурси за най-едър и най-атрактивен плод или зеленчук и най-добре аранжиран щанд. Председател на комисията в конкурса „Плодородието на Кюстендилския край“ по традиция е директора на Института по земеделие – Кюстендил. Победителите в отделните категории получават грамоти и награди, осигурени от община Кюстендил.

За децата са предвидени карнавал с участието на детските градини, състезателни игри с плодове и зеленчуци и др.

Заповядайте в Кюстендил на 29 и 30.09.2018 г.

По материали на Институт по земеделие, Кюстендил