Грижете се за земята, за да са здрави сърцата


Венета Минчева, земеделски производител, пред в. „Земеделска техника”

Казвам се Венета Минчева, собственик и управител съм на фирма „Калула-84” ЕООД. По образование съм зооинженер. Седалището ни е в Генерал Тошево, там са и земите, които обработваме. Отглеждаме 125 дка пшеница, 70 дка царевица и 45 дка слънчоглед. Целият ни работен цикъл е биологичен. За пшеницата разчитаме на български меки и хлебни сортове – „Ивета” и „Деметра”. Всяка една наша продукция е сертифицирана. Слънчогледът ни става за чоплене и е маслодаен. Царевицата се използва основно за храна на животни.

Започнахме дейността си през 2015 година. Тогава са подадени документите за сертификация на биологичната продукция. От 2018 година вече имаме и сертификат. Фирмата ни е семейна. Родителите ми ни помагат, а със сестра ми, която е биотехнолог, работим заедно във втората ни дейност – лаборатория за анализ за зърно. В нея може да се направи анализ за съдържанието на масло в маслодайни растения – слънчоглед и рапица. На царевицата и пшеницата определяме хектолитровото тегло, съдържанието на глутен в пшеницата, както и наличието на протеин в царевицата и пшеница.Тази година за първи път участвахме на Добричкия панаир „Селското стопанство и всичко за него”, където представихме биологичните си продукти. Успяхме да се свържем с потенциални клиенти.

Фермата ни не е голяма, но засега се справяме добре с механизацията. В момента в стопанството си имаме всичко необходимо като техника, освен комбайн поради финансови пречки. Разполагаме предимно с руска техника. Имаме 2 трактора, 2 сеялки за различните типове култури – за слята повърхност (пшеница) и редови (царевица и слънчоглед). За почвообработката разполагаме с култиватори, с дискова брана, 2 плуга.

Аз имам документ за управление на земеделска техника и се занимавам с обработването на земята – влизам директно в полето, за да извършвам агротехнологичните дейности като оран, сеитба, транспортиране на зърното и др. С баща ми сме добър екип. Тази земя си е наша, не арендуваме. Затова държим грижата към нея да е правилна. Не влагаме хербициди, пестициди и химикали, които могат да ѝ навредят. Може да се каже, че торим биологично – остатъците в земята се разграждат естествено. Тревата не се пръска, а се коси или дискува, за да се разгради в почвата по естествен начин. Така се осигуряват необходимите за нея хранителни вещества и не ги внасяме както в конвенционалното земеделие. Почвата в нашето стопанство е на гранули, а във всяка от тях има микроорганизми, които поддържат влагата и разграждат остатъците.

Времето тази година беше непредвидимо и влажно. Имахме притеснения за добивите, но сортовете „Ивета” и „Деметра” устояха добре на тези негативни условия. Все пак в биологичното производство не работим за добиви, а за качество. Тук добивът е доста по-нисък от този при конвенционалния тип земеделие и не ни блазни мисълта колко ще изкараме, а какво. Дъждовете бяха основно негативни за пшеницата. За царевицата и за слънчогледа бяха даже полезни. Надяваме се общо да имаме добри резултати.

Грижете се за земята, за да са здрави сърцата. Когато се трудиш и влагаш собствени сили, няма по-голямо удовлетворение от готовата продукция. Затова сме щастливи, че сами се грижим за земята си и отглеждаме качествени продукти.

Доника Асенова