Предстои второто издание на Фермер Експо в Раковски


Изложението „ФЕРМЕР ЕКСПО“ ще се проведе за втора поредна година в град Раковски. В момента тече подготовка за събитието, чиито организатори са организацията на производителите “Фермерско мляко“ и Институт за агростратегии и иновации, с подкрепата на  Министерство на земеделието, храните и горите, евродепутата Владимир Уручев, община Раковски и с участието на комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Събитието ще се проведе на 14.10.2018 г. на пазар за живи животни кв. Секирово в Раковски.  Целта на изложението е да се визуализира връзката животни-стопани-фермерски храни-потребители. Акцент на тазгодишното изложение ще бъде създаването на връзка между иновации и животновъдство в България чрез демонстриране на внедрени и работещи иновативни решения от представители на оперативни групи от  Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (ЕПИ-АГРИ).  Ще се представят млади животни – говеда, биволи, кози, овце и достиженията при отглеждането на комерсиалните породи, развъждани в България, както и традиционни български породи коне и кучета. Ще се акцентира и на фермерска продукция, като се даде възможност на стопаните да изложат произведените от тях млечни, месни и пчелни продукти.  Новото през тази година ще бъде провеждането на Фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“. На фестивала населените места от района ще представят кулинарните си традиции и характерни народни носии. Паралелно с това ще бъде изнесена фолклорна програма от самодейци от област Пловдив и ще бъдат представени различни демонстрации по приготвяне на традиционни местни храни – лютеница, катми, пиде, прясно сирене и кашкавал, сладък суджук и др.

Целта на организаторите е провеждането на „ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ” да се превърне в традиция. Нека всички заедно да направим нещо интересно и най-вече полезно за нашите фермери, да ги запознаем какво произвеждаме и предлагаме за тяхната дейност.

Рангел Матански,

управител на „Фермерско мляко“