Представят 56 доклада в XXI-то издание на Международната конференция по компютърни системи и технологии CompsyTech


На 19 юни официално стартира XXI-то издание на международната конференция по компютърни системи и технологии CompSysTech, съобщиха от пресцентъра на Русенския университет „Ангел Кънчев“. За пръв път форумът се провежда онлайн във виртуални зали на Русенския университет. Председател на програмния комитет е проф. Цветомир Василев, ръководител на „Център за дистанционно обучение“ при Русенския университет, а председател на организационния комитет е доц. д-р Галина Иванова, директор на „Център за докторанти“ при Русенския университет.

Събитието беше официално открито от ректора на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. Той приветства с добре дошли гостите, участниците и  организаторите. Специално поздрави академичната общност по компютинг, която е в основата на дигиталната трансформация на образованието в страната. „Ценим високо усилията на вашата академична общност да води активен научен живот и ще подпомагаме всичките ви научни изяви“ добави още проф. Белоев.

В програмата на пленарната сесия бяха включени следните доклади:

  • Д-р Веселин Райчев, Цюрихски технологичен университет, Цюрих, с доклад на тема „Отвъд невронните мрежи за програмиране: как да учим от програмите“;
  • Проф. Валери Младенов, Технически университет, София, с доклад на тема „Влияние на информационните технологии върху пазара на труда – професии изчезват и се появяват нови“;
  • Проф. Пламен Вачков, Национален център за суперкомпютърни приложения, София, с доклад на тема „Европейски и български суперкомпютри“.

По време на отделните сесии утре, 20 юни, ще бъдат представени общо 56 доклада. В отделна ученическа сесия ще бъдат презентирани 6 от тях.  Акад. Васил Сгурев, Институт по информационни технологии на БАН, ръководител на секция „Интелигентни системи“ и  акад. Петър Кендеров, Институт по математика и информатика, секция „Изследване на операции“ към БАН ще обявят носителите на призове за най-добър доклад.

Конференцията CompSysTech е вече утвърдена и става все по-популярна в страната и Европа. Вече повече от 10 години докладите, изнесени на CompSysTech, се публикуват във виртуалната библиотека на Асоциацията по компютри (АСМ) – най-авторитетната международна организация в областта на компютинга и се индексират от SCOPUS. Много впечатляващ е и профилът на конференцията в Google Scholar. Конференцията има и импакт ранг.