Онлайн среща на тема „Транспортно инженерство“


Днес катедра „Транспорт“ и лабораторията за нисковъглеродна енергия и интелигентни транспортни системи при Русенския университет организираха онлайн среща, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение. Участници в събитието бяха ученици от Северна България, които са се класирали за регионалните състезания „Най-добър водач на МПС и автомонтьор“. Срещата имаше за цел да запознае младежите с възможностите за обучение в Русенския университет и за реализацията на дипломираните транспортни инженери.

Ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев  връчи на всички ученици сертификати за участие, а на директорите на техните училища – Поздравителни  адреси.

В началото доц. д-р Асен Асенов, ръководител на катедра „Транспорт“ даде информация за катедрата и специалност „Технология и управление на транспорта“. Той обясни, че знанията, които получават студентите са свързани с характеристиките, организацията, управлението и безопасността на транспортните системи, транспортното прогнозиране и планиране; с проектирането, транспортните операции, сервиза и поддържането на транспортните средства. Работа в екипи, решаването на реални задачи, работа в студентски клубове и развитие на проекти е студентското ежедневие в специалността, добави още той. С разработването на нови интелигентни транспортни системи (ИТС) в обучението се използват различни инструменти, включително усъвършенствани информационни системи за пътници, усъвършенствани системи за контрол на трафика и комуникации между превозни средства и превозни средства (V2V), между превозни средства и инфраструктура (V2I), както и цялостно оптимизиране на работата на транспортните системи, информира още доц. Асенов.

Виртуална разходка в лабораториите на катедрата направиха доц. д-р Иван Белоев и доц. д-р Димитър Грозев. Те запознаха учениците с възможностите за включване в различни професионални клубове, които им дават възможността за участие в значими проекти и престижни състезания.

По време на презентацията транспортното инженерството беше представено като наука, която подобрява света около нас.

“Транспортният инженер създава нови продукти, нови технологии, нова организация, така, че да имаме оптимални транспортни системи, интелигентни и дружелюбни към ползвателите, незамърсяващи околната среда, без транспортни произшествия, с автономни транспортни средства и т.н. Работата на транспортният инженер е много отговорна, защото всяка проектирана днес транспортна система има проекция в далечното бъдеще (например, магистралната мрежа на страната е проектирана в средата на шестдесетте години на миналия век с транспортния пръстен от автомагистралите: Тракия – която  е проектирана да продължи до ГКПП Калотина, Хемус и Черно море, както и връзките към границите с Гърция и Турция, автомагистрала Струма и Марица), разказа ръководител на катедра „Транспорт“ доц. д-р Асен Асенов.

Преподавателите от катедрата представиха и възможностите за реализация: в транспортни предприятия на всички видове транспорт, спедиторски служби на производствени предприятия и фирми, сервизи, депа, пътна полиция, автомобилна администрация, общинските центрове по транспорт и мобилност. Информираха учениците и за възможността при завършване на образованието, проявяващите интерес към научна работа да продължат обучението си в докторантура.

Събитието предизвика силен интерес и учениците отправиха множество въпроси към организаторите относно специалността и възможностите за записване. Те се запознаха с младия и силно мотивиран екип от преподаватели – част от тях завършили Русенския университет и развили своите докторски програми и хабилитации в университета, друга част – професионалисти от практиката на транспортни и спедиторски фирми.