Празник на ягодата в село Осиково


Село Осиково е много старо българско селище, намира се в Чернатишкия дял на Западни Родопи. Води началото си от времето на тракийските владетели. Няма съмнения за това, защото в селото е намерена много тракийска керамика, както и множество хромели – тракийски каменни мелници, които датират от преди две хиляди години. Надморското равнище на селото е 1250 м. На юг се издигат върховете Голица и Модър, които пленяват всеки със своята първична и сурова красота. Под него се простира пояс от широколистни дървета и храсти, които впечатляват със своето разнообразие от видове. Над Осиково е разположен пояс от иглолистни дървета – бор, ела, смърч, мура, хвойна и др. По тези гори се носят легенди от миналото за древни траки, храбри хайдути, скрити съкровища и изчезнали градове. В миналото е било общински център.

Земята е много плодородна, старите хора я наричат „питомна земя”. В Осиково се ражда почти всичко. Най-плодородната ни почва беше залята от язовир Въча. По време на ТКЗС в селото се отглеждаха основно картофи (семепроизводство), също така малини, касис и облагородена шипка. С настъпването на промените хората се мотивираха да търсят и други възможности. През 1991 година Давид Леков Калканов и Тодор Самуилов Калканов засяха първите декари ягоди, след 5-6 години Илия Палигоров и съпругата му, както и Красимир Ликов, засяха около 6 декара ягоди на 1500 м н.в. След по-малко от 2 години почти цялото село беше с ягодови насаждения, достигнахме около 500 дка. Сега се отглеждат по-малко ягоди поради много причини.

През 2011 г., като кмет на селото, реших да направя фестивал на планинската ягода. Намерих подкрепа от много жители и в средата на м. август това се случи, имаше много гости от страната. Всички се наслаждаваха на продуктите от ягоди на изложението, особено на ягодовата ракия, която беше неограничена за всички гости на тържеството. Благодарение на ягодата селото успя да се запази като средно голямо родопско селище. Тази година ще отбележим празника на Осиково и на ягодата на 30 и 31 август и ще наградим с грамоти отличилите се производители.

Гордеем се с трудолюбието си и с качествената си продукция, нашата ягода се търси много на пазара, защото се отглежда по естествен начин, без капково напояване. С вкусовите си качества превъзхожда всички останали. Основно отглеждаме десертни сортове – Алба, Елсанта, Юнион, Мис, Кралица, Идея, Азия, Клеер и др.

Велин Палигоров,

Кмет на с. Осиково