Повдигнато отглеждане на ягоди в саксии


Отглеждането на качествена продукция от ягоди директно на почва и на открито става все по-трудна задача поради непостоянния климат и множеството вредители. Това води до необходимостта производителите да направят насажденията си възможно най-малко зависими от екстревностите на климата и биологичните вредители.

Важно е ягодите да бъдат отделени от почвата с помощта на повдигнати улуци и да се използват качествени обеззаразени субстрати с подходящи хранителни вещества. Повдигането на растенията на височина улеснява значително операциите по поддръжка и беритба. Намалява драстично болестите по растенията. Улуците за повдигане са подходящи за употреба при отглеждане на ягоди под полиетилен. Предлагат се във вариант на висящи и стоящи, забити в земята, предимно според типа на конструкцията и нейната здравина. Опорната конструкция на улуците позволява да се монтира и система за отделяне на листата от плодовете, което в едно с повдигането до височина на раменете, за по-бързо и качествено бране на ягодите. Саксиите, които Аквамат 2000 предлага, са разработени специално за отглеждане на ягоди. Имат два странични отвора за косо засаждане на растенията, с цел по-лесно обслужване и бране впоследствие. Удачно е ягодата да се отглежда в субстрат на кокос и торф, но у нас се ползват често и варианти на субстрати с перлит и комбинация на перлит и торф. Най-неподходящо е отглеждането на ягоди върху каменна вата. При всички варианти, повдигнатите улуци имат един или два дренажни канала, по които се оттича дренажната вода, така че да няма контакт с останалите растения. Така, ако има заболяло растение, то няма да зарази останалите чрез дренажната вода. Чистата среда за развитие на корените и допълнителните аксесоари на повдигнатите улуци за отделяне на листата и плода са предпоставка за отглеждане на здрави и качествени плодове. Саксиите в улуците или на теловете се напояват с капкообразователи и по тръбички, завършващи с колче, водата стига до корените на растенията. Напояването е прецизно и позволява едновременно торене и поливане – фертигация. Добре проектираната и изградена система намалява значително разхода за торове.

Аквамат 2000 предлага два основни вида конструкции за отглеждане на ягоди. Вариант с мрежа за предпазване от градушка и засенчване за предпазване от слънчев пригор. Конструкциите позволяват и странично затваряне за защита от птици и насекоми. Тези конструкции се изпълняват от стоманобетонови колове, укрепващи телове и въжета. Здравината на системата позволява да се монтират надлъжни въжета, на които директно се поставят специализирани саксии за отглеждане на ягоди, по подобен начин като повдигнати улуци. Във всяка саксия се засаждат по две растения, а саксиите се поставят по пет броя на линеен метър. Конструкцията, предлагана от Аквамат 2000, позволява и покриване с полиетилен за защита от дъжд и слани. Разбира се, покриването може да се извърши след сериозно подсилване на конструкцията с допълнителни елементи.

Вторият вариант, предлаган от фирмата е отглеждане на ягоди и малини в изцяло затворена оранжерия за плодове, която може да се разполага и върху пресечен терен без необходимост от изравняване на терена, като при класическите оранжерии. Климатичните фактори са основен проблем при производството на плодове. Особено влияние оказват при ранното и късното производство. Предлаганото от Аквамат 2000 решение позволява плодовете да се отглеждат при контролирани условия. Това дава възможност да се защити продукцията от неблагоприятни климатични колебания и вредители и същевременно да се контролира периода на плододаване и зреене. Специализираната оранжерия за плодове е иновативна конструкция със стоманобетонови колове, разработена от австрийската фирма „Фрут Секюрити“. Системата не е оразмерена на сняг. По тази причина през зимния сезон трябва да бъде напълно отворена. Това съвпада с вегетацията на плодните дървета и храсти и ягодоплодните, които изпадат в зимен покой, който им е жизненонеобходим за образуване на нови плодни пъпки и навлизане в следващо плододаване. Основните предимства на тези конструкции са възможността за изграждането им на терени с големи и променливи наклони; възможност за изграждане на съществуваща градина с не много точни междуредови разстояния; защита от птици и насекоми, включително „Дрозофила Сузуки“; възможност за по-ранна продукция; добра проветримост и възможност за пълно отваряне в горещите летни дни.

По материали на Аквамат 2000