Празник на черешата 2018 предстои в Кюстендил


 

В рамките на три дни от 22-ри до 24-ти юни ще се проведе  единадесетото издание на “ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА”. Фестивалът се организира от община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието „Овощната градина на България“. По традиция Институт по земеделие – Кюстендил представя богата изложба на плодове от черешови сортове и отбрани елити. Акцентира се върху сортове, показали през годината най-добри добивни и качествени показатели и на такива с повишена устойчивост на стресови фактори. Черешовите сортове, отличили се с най-добри стопански качества се представят от трибуната на площада.

На разположение на посетителите на нашия щанд ще бъдат всички научни работници, които своевременно ще отговарят на зададените им въпроси.

В първия ден в 20.00 ч. на площад Велбъжд ще се състои концерт на Ирина Флорин. През следващите два дни са предвидени изложба-базар на череши и черешови произведения, изложения на ИЗ-Кюстендил, земеделски производители, занаятчии, читалища, детски градини, арт работилници за деца, конкурси за най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив щанд. В рамките на празника ще се проведе фолклорен празник „Черешчица род родила“.

Заповядайте в Кюстендил!

 С. Крумов, Н. Христов

Институт по земеделие – Кюстендил