Иновативни машини за земеделско производство от Машио Гаспардо България


Интервю с инж. Симеон Симеонов, търговски директор на Машио Гаспардо България

– Г-н Симеонов, представете се на нашите читатели.

– Завършил съм 2 висши образования. Първото е от Техническия университет в София. Имам магистратура по машинно инженерсто. Първата ми длъжност беше сервизен инженер във фирма „Елтрак България”. Работих там година и половина с минни машини. Завърших и „Механизация на мините” в Минно-геоложкия университет. Имам и магистратура от там по „Механизация на добива и транспорта на минерални суровини и Компютърни технологии в инженерната дейност”. След като напуснах Елтрак, получих предложение от г-н Тодор Николов и работих във „Ванто Трейд” 9 години. Бяхме първите официални вносители на трактори и комбайни с марката New Holland. След като това сътрудничество приключи, получих предложение от бранда Машио Гаспардо, те ме познаваха още от преди, тъй като „Ванто Трейд” продаваше земеделски машини на Маскйо Гаспардо. Бях подготвен кадър и ме поканиха да оглавя и основа българската фирма, представител на Гаспардо за България и Гърция. Имах всички контакти с дилърската мрежа. Натрупаният опит със земеделски машини във „Ванто Трейд” изключително много ми помогна за сегашното развитие на бизнеса.

– Разкажете ни за фирма Машио Гаспардо България.

– Фирмата ни е официален вносител на италианската фирма Машио Гаспардо, която е и стратегически разположена на Балканите. Ние предлагаме пълната гама от продукти на италианския гигант, който присъства на всички континенти. Компанията има 7 фабрики в Италия и по една в Румъния, Индия и Китай. Генерално фирмата работи на дилърски принцип, като по този начин покриваме цялата територия на България.

Марката Гаспардо е на българския пазар от около 15 години. Преди това беше представена през различни фирми, които бяха вносители. След това компанията решава да предприеме тази стъпка и да отвори официално представителство в България. Фирмата ни е самостоятелна от 4 години. Работим със същата дилърска мрежа от преди, тъй като така тези машини са били популяризирани дълги години.

Имаме три големи дилъра в България – фирма „Агрола” в Плевен, фирма „Агрохол” в Добрич и фирма „Агротехники и ко” в Карнобат. Трите фирми са ситуирани много стратегически и покриват цялата територия на България, Разбира се, имаме и по-малки дилъри.

Фабриката в Румъния е създадена през 2002 година, което също е стратегическо. Мястото ѝ не е избрано случайно. Намира се до град Арад, който е съвсем близо до унгарската граница и има много бързи връзки към Западна Европа, към Русия и Украйна и към големи пазари. Това са и целите на компанията. Важна е и политиката на държавата за изграждането на завод на чуждестранна марка. Румъния е по-напред от България в това отношение.

– Какво представихте на Бата Агро?

– На изложението в Стара Загора бяхме систематизирали няколко типа машини, разделени по групи и технологични процеси. Имаше такива с минимално обработване на почвата – продълбочители и няколко дискови брани. Това са комбинирани машини с няколко работни органа в едно. Например, продълбочаващи тела и дискова брана. Показахме и гама плугове, сеялки за есенници, пролетници и за директна сеитба, представихме многообразие от пръскачки от най-малките модели за лозарство и овощарство до  най-големите машини за едро земеделие.

Искахме да акцентираме на това, че българския земеделец вижда ползите от новите технологии и иска да оборудва своето стопанство с машини, които ще му спестяват пари, време и усилия. Това е целта на машините, които ние предлагаме. На Бата Агро имахме сеялка Magicа  Isotronic, 8-редова. Тя има варио трансмисия с изключване на секциите. Може да променя оборотите на изсяващите секции в зависимост от постъпателната скорост на трактора. Така разстоянията между растенията се запазват. Тази машина извършва и контрол на секциите – навигацията начертава изминатия път и при препокриване секцията се изключва. Ако цялото поле е засято и остане една незасята ивица от 2-3 метра, машината минава и изключва секциите, които са в засятата площ. Така се пестят семена.

– Бяхте ли на изложението Агритехника в Хановер и имате ли отличени машини?

– Да, бяхме. На Бата Агро показахме машини за защита на посевите, два типа пръскачки, които за първи път бяха представени на Агритехника в Хановер. Това са нови машини с нова концепция – нови щанга, рама, теглич, система за прецизно земеделие. Машините са изцяло обновени и оборудвани с най-новите системи за пръскане. Имат тройни дюзи и системи за следене на ландшафта и са изключително технологични. Машио Гаспардо много държи на иновациите.

На Бата Агро показахме голямо разнообразие от машини за пръскане, които са популярни на пазара и са подбрани така, че да са нагодени точно по изискванията на българския земеделец с различно по размер стопанство. Обхващаме всички групи клиенти – от такъв, търсещ бюджетна машина, с която да си покрива нуждите до най-големите арендатори. В Стара Загора представихме навесен тип пръскачки за лозаро-овощарство, за житни култури. Лозаро-овощарските пръскачки са с обеми от 600 до 1650 литра. Навесните пръскачки ТЕКО са с обем 1200 литра с 15 или 18 метра щанга. При прикачния тип бяхме подбрали 3 групи машини, които са за различни клиенти, от такива с по-малко стопанство с обем на резервоара 2100 литра и 18 метра щанга, Campo 22P с щанга 21 метра и Campo 32P с 3200 литра резервоар и 24 метра щанги, която е подходяща за по-големи земеделци.

– Покривате ли целия технологичен процес в земеделското производство?

– Да, това е една от основните ни цели. Тазгодишното ни лого показва целия затворен цикъл на производство – оран, почвообработка, сеитба, торене, пръскане, балиране и поддръжка на зелените площи.

Машио Гаспардо има научен център отворен преди 3 години в централата, която се намира в Кампо Дарсего, на 15 км от Падуа. Има тренинг център за дилъри и клиенти. В него всяка година се правят семинари и обучения, за да се разберат новостите за всяка машина, предлагана от компанията. Изпращаме редовно нашите сервизни специалисти на обучения в Италия.

Виждането ни за българския фермер е, че е модерен земеделец. Преди една-две години продавахме конвенционален тип сеялки. Те се задвижват напълно по механичен начин. От началото на тази година наблюдението ни е, че земеделецът иска високотехнологични машини, които да бъдат управлявани от GPS навигация, с контрол на секцията, тъй като предразполагат към комфорт и лесно управление. Не всички в България обаче имат познания за тези машини. Собственикът на едно земеделско стопанство не управлява техниката, а си има служители, които трябва да са подготвени. Нашите машини имат меню на български, но земеделецът пак трябва да мине през обучение преди да пуснем техниката в експлоатация.

– Какво предстои за компанията ви?

– В средата на юни ще има Дни на полето в румънския завод. Всяка година по традиция Машио Гаспардо показва всички нововъдения в техниката пред повече от 200 човека. Събират се хора от цял свят. Има представители от Индия, Китай, Украйна, САЩ. Фабриката непрекъснато се разширява. Когато беше основана, се произвеждаха само машини за минимална обработка на почвата, продълбочители, дискови брани, култиватори. В момента вече се произвежда и балираща техника. На Бата Агро имаше балировачка – модел ENTRY 120, която е производство на румънската фабрика. Всяка година на Дни на полето производствената площ се увеличава и се представя нов продукт, чието произвеждане предстои. Събитието акцентира на начина на производство на машините. Прави се една обиколка на фабриката, в която се вижда целия производствен процес – от влизането на суровия метал, рязането и заваряването му до боядисването, асемблирането и подготовката на изделието за изпращане към дилърите и към крайните клиенти. Завършекът е с полеви демонстрации. Миналата година компанията беше наблегнала на сенокос и балиране  и бяха представени машини обхващащи целия технологичен процес за правене на сено. Имаме много типове балировачки в зависимост от нуждите на отделните клиенти. Някои клиенти искат обикновен тип балираща система, други искат да правят сенаж за хранене на животни и т.н.

Предстоят ни и демонстрации на нови машини у нас. Възнамеряваме да са през есенния сезон. Ще представим сеялка за директна сеитба Gigante Pressure 600, която е една уникална машина и може да сее директно с No-till технология.

доц. д-р инж. Милка Бобева