Празник “Златна праскова”


По традиция Празникът „Златна праскова“ се превърна в емблематичен както за селото, така и за община Сливен. Всяка година в последния четвъртък на месец юли в с. Гавраилово се събират производители на праскови от цялата страна, дошли да научат най-новите технологии в отглеждането на тази култура. В салона на читалището се провеждат семинари по актуални проблеми, касаещи сектора овощарство, на площада пред читалището фирми представят своите препарати за растителна защита, земеделска техника, прикачен инвентар и системи за капково напояване.

Жители и гости на с. Гавраилово имат възможност да посетят най-добре поддържани прасковени градини, да опитат от току-що приготвено сладко от праскови, да разгледат изложба на сортове праскови, както и да ги опитат. Oще по-вълнуващo e за най-малките, за които се организират много конкурси и състезания.

Празникът, който обединява съзидателния труд, фолклорното наследство и веселието, се утвърди през годините като ползотворен и желан и допринесе за истинското възраждане на Долината на прасковите.

Поради усложнената епидемиологична ситуация в страната през 2020 г., празникът „Златна праскова“, който се провежда ежегодно в с. Гавраилово, община Сливен и бе планиран за 30.07.2020 г. няма да се състои, въпреки цялостната ни подготовка. В условията на извънредна обстановка, в тези трудни и напрегнати времена е необходимо да спазваме указанията на Националния оперативен щаб и на Министерството на здравеопазването и да бъдем отговорни граждани.

Искам да поздравя  всички земеделски стопани, както от района, така и в цялата страна, които въпреки пандемията с много труд и усилия непрестанно обработват своите земеделски култури, и им пожелавам успешно прибиране на реколта 2020.

Надявам се през следващата година този проблем да е отминал и да отбележим подобаващо нашия празник.

Димитър Андреев, кмет на с. Гавраилово, община Сливен