Празникът на картофа във Велинград се възражда


Картофите са най-разпространената и най-отглеждана кореноплодна култура в света. Те са донесени през XVI в. в Испания и първоначално са отглеждани като медицински продукт, смятани са за нечисти и нехристиянски растения и чак след 150 години е започнало отглеждането им като основна земеделска култура.

Картофите станали популярни в Европа, благодарение на френската кралица Мария Антоанета, която използвала цветовете им за украса към балния си тоалет, а в Нова Зеландия капитан Кук засадил първите картофи, за да откаже местното население от канибализма.

Около Димитровден настъпва края на селскостопанския сезон и във Велинград повече от десетилетие се е организирало събитие, посветено на картофите – зеленчук, който е основен за този край и присъства в почти всяко ястие, особено през зимата.

На 19 октомври от 11:00 часа на пл. „Николай Гяуров”, след кратко прекъсване на традицията, ще се състои Празник на картофите, чието провеждане започва през 1999 година. Организатори на събитието са община Велинград със съдействието на Национална асоциация на картофопроизводителите. Празникът е изпъстрен с неочаквани кулинарни хрумвания, като картофи „на гребен“, пълнени картофи, картофена торта. Така местните слагат край на селскостопанската година за земеделската култура, която е традиционен поминък в Родопите. Целта е да бъде възобновена традицията на този хубав и интересeн за велинградчани празник.

ЗТ