Правят анализ как да се засилят националните изисквания към храните успоредно с директивите за забрана на двойния стандарт


Форум на високо равнище „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата“ се е провел в НДК под патронажа на премиера Бойко Борисов. Той е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

„Още в началото на мандата през май 2017 г. премиерът Борисов постави темата с двойния стандарт на храните. Тя е обсъждана многократно и на съветите на министрите в ЕС“, е заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той е преставил обобщени данни от трите изследвания за двоен стандарт, проведени през последните 10 месеца. Изследвани са общо 228 проби. При 18% са констатирани различия по състава и/или хранителната стойност. Сред по-съществените различия са мляко за малки деца, което е с по-високо съдържание на растителни мазнини, включително  палмови, в българския аналог.  В продукта няма млечна суроватка на прах и съдържанието на макроелементи и витамини е по-малко. При сирене моцарела пък има разлики в цвета, вкуса, консистенцията и нетното количество в опаковката на българския аналог. При маргарина съдържанието на мазнини е по-ниско в този, продаван у нас. При бързо замразени багети в българския продукт има по-малко колбас и твърдо сирене.

„Благодаря на комисар Вера Юрова за всички нейни участия на заседанията на Съвета на министрите на земеделието в ЕС по темата за двойния стандарт при храните, които се проведоха  през миналата и тази година и за предложените изменения в 3 директиви за регулацията му. Днес можем да работим с по-ясна визия за бъдещето. Моят апел е законодателството да бъде разгледано бързо и да не се чака края на мандата на Европейския парламент през пролетта на 2019 г”, е заявил още Румен Порожанов. „Успоредно с пакета от 3 директиви можем да прегледаме и националните изисквания  към храните, вече съм възложил такъв анализ в МЗХГ.“

Ползвайки европейския опит на други страни членки с националното законодателство ще се въведат по-строги изисквания за качество. Сред тях е и публикуваната за обществено обсъждане от МЗХГ промяна в наредба, която да забрани в мандрите, които произвеждат млечни продукти да влизат растителни мазнини.

Омбудсманът Мая Манолова, която е организатор на форума, предложи създаване на единен европейски орган – „ОЛАФ при храните“, който да следи за разминавания и нарушения с двоен стандарт.

„Двойният стандарт при храните е абсолютно неприемлива практика“, заяви от своя страна еврокомисарят по правосъдие и защита на потребителите Вера Юрова.