Почвени подобрители Тераует


Вече 18 години „ВАНКО 97” ЕООД е генерален представител  и  директен вносител на продуктите ТЕРАУЕТ. Едноименната  корпорация от САЩ, Калифорния ни е делегирала права на ексклузивен разпространител  за групата суперабсорбенти от полимерен тип, които поемат водата и задържат влагата в почвата. Това са почвени подобрители, които аерират и дренират почвата при свиващо-раздуващия цикъл на гранулите си по време на поемане на водата и нейното последващо отдаване на кореновата система. Така почвата остава рохкава и влажна, а необходимостта от вода намалява наполовина – като време и количество, защото набъбналият полимер създава воден резерв, изчерпващ се единствено от корените на растението. Спестяването на 50% вода е съпътствано от 30% намаляване дозите на водоразтворимите добавки (торове и др. препарати) и съответно от 25-35% повишаване на добивите. Препаратът е екологично чист и предлагането  му е придружено със съответните разрешителни, сертификати, лицензи и контролни свидетелства. Хидрогелите ТЕРАУЕТ имат дълготраен ефект до 10 години при еднократно влагане в почвата и са сериозна алтернатива за борба със засушаванията.Те са подходящи за всички растения, като предлагаме конкретните  рецепти за употреба:

  1. Пролет и есен, когато времето е подходящо за засаждане на овошки, рози,малини, касис, арония, къпини, лозя, ягоди и др. дървесни и храстови трайни насаждения се препоръчва полагане на около 5-8 г. (при храстовите) и 10-20 г. (при дървесните) сухо вещество ТЕРАУЕТ в мястото подготвено за засаждане, след което се зарива, затъпква и полива обилно първият път, за да набъбнат гранулите и образуват водната възглавница.
  2. При подготвяне на разсадници и оранжерии се объркват 1 кг.ТЕРАУЕТ с 1 куб. м. почва, като среда за ускорено покълване и развитие на семената.
  3. За засаждане на зеленчуци, (картофи, фасул, пипер, домати, краставици и т.н.), както и при техническите и етерични култури (тютюн, лавандула, мента, маточина, дилянка и т.н.), в браздите или оформените лехи се поръсват равномерно 2,0 кг. на декар ТЕРАУЕТ в сухо състояние под разсада, заедно с торовете и се зарива. При последващото поливане се осигурява стартовата влага за всеки корен от разсада, стабилен растеж и повишен добив.
  4. При потапяне на кореновата система в паста-гел от 5-8г. ТЕРАУЕТ100 на литър вода се осигурява 100% прихващане при транспортиране и пресаждане на растенията. Същата паста може да се приложи за окореняване на резници и стратификация на костилки.
  5. При масовите култури (люцерна, царевица, пшеница, слънчоглед, рапица) се заорават 3 кг на декар или при сеитбата с приставките към сеялката и тороразпръсквачката по 800 г. на декар падат директно под всяко семе, което се прави в три поредни години.
  6. За затревяване на градини,игрища,сметища са нужни 15-20 г./кв. м. от Т100+Т400 поставени като сандвич под тревната смеска с последващо затъпкване и поливане.

Инж. д-р Ваня Коларова, управител