Подземен минен музей – гр. Перник


Перник е селище с хилядолетна история, но тази на съвременния Перник започва с въгледобива. В началото на ХХ век градът се превръща в голям и в индустриално сърце на България, благодарение на богатите си залежи на въглища. За този момент от историята му разказва уникалния за Балканския полуостров Подземен минен музей. Той е разположен в две от запалените галерии на първия подземен рудник – „Старите рудници”, който започва работа през 1891 г. Двете галерии са с обща дължина 630 метра. Страничните им разклонения са оформени като експозиционни камери, които разказват историята на въгледобива за повече от един век – от ръчния добив и извоза на въглища с коне до съвременните механизирани комплекси.
В автентична руднична атмосфера посетителите се запознават с индустриалното наследство на града и научават интересни факти за историята му, за работата и живота на миньорите. На 50 метра под земята ще чуете легендата за св. Иван Рилски и ще видите иконостаса, посветен на светеца-покровител на миньорите и на града.
Освен неповторимото усещане да се докоснеш до историята на 50 метра под земята, за спомен можете да си отнесете въглищно камъче на 25 милиона години, мини-миньорска каска, картичка или магнит. И, разбира се, нетърпението да споделите своето преживяване с близки и познати и да се върнете отново в града на черното злато.

Десислава Миланова,
Регионален исторически музей Перник