Крепост „Кракра” – гр. Перник


Средновековната крепост на болярина Кракра Пернишки е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на Перник. Запазените останки очертават многоъгълна крепост, за която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг. Според археологическите данни крепост на това място е съществувала още през VІ – V в. пр. Хр.

В началото на ХІ век владетел на крепостта и селището Перник е боляринът от прабългарски род Кракра. Пернишката крепост оказва решителна съпротива срещу византийското завоевание, устоява на две обсади и средновековният Перник не е разрушен. От крепостта се открива изглед към местността “Кървавото”. Според легендата през 1016 г. Кракра устоява на 88-дневна обсада, при която загиват много византийци. Оттук идва името на местността. Според едно от житията на закрилника на града – Свети Иван Рилски, в тази местност се е намирала пещерата на отшелника.

Освен запазените основи на жилищни сгради, посетителите могат да различат и основите на няколко християнски черкви, сред които личната черква на владетеля, голяма трикорабна базилика и двуетажна черква-гробница. Тук археолозите откриват и сребърен печат на цар Петър – единственият намерен досега сребърен печат на владетел от това време. Според легендата именно тук царят е прекарал известно време на път за срещата си със Свети Иван Рилски.

Днес Пернишката крепост е едно от най-атрактивните и привлекателни места за разходка и отдих на жителите и гостите на Перник. Оформени са алеи и кътове за отдих. Върху крепостните стени са монтирани панорамни платформи, които предлагат на посетителите едно неповторимо преживяване – да видят целия град и околностите от птичи поглед.

Десислава Миланова,

Регионален исторически музей Перник