Подготвени кадри – добра реализация


Любен Назаров, търговски директор на фирма „Кумакис”, пред в. „Земеделска техника”

Фирма „Кумакис” ЕООД е представител на гръцката фирма „ЕМ. Д. Кумакис” със седалище в Солун. Предметът ѝ на дейност е внос и търговия с елементи за транспортни системи и автоматизация на процеси в леката и тежката промишленост. Фирмата предлага продукти на водещи световни производители – моно и трифазни електродвигатели, редуктори, вариатори, конвейерни компоненти, водачи, транспортни ленти, ремъци и други. Компанията разполага със собствен логистичен център в индустриална зона на Солун, който позволява бърза реакция и кратки срокове на доставка, но също така доставяме и стоки от световни лидери, производители  на резервни части с базирани складове  в Италия, Германия, Холандия и Англия.

Преди 12 години след дипломирането си в Аграрния университет специалност „Аграрно инженерство” започнах работа в фирма Кумакис ЕООД, като инженер-продажби, а от 7 години съм търговски директор. Запазих добри взаимоотношения с преподавателите си в катедра „Механизация” на Аграрния университет и в частност с дипломният ми ръководител Димитър Кехайов.

Винаги, когато ми се налага да увелича колектива на фирмата, съм се обръщал към университета за кадри. Доц. Кехайов е човекът, който ме запозна със Сашо Златков и ме увери, че е отговорен и деен млад човек, заинтересован от учебния процес и придружаващите го практики. Не за първи път наемаме на работа студент от този университет и сме много доволни. По тази причина още в четвърти курс на висшето си образование, Сашо започна работа на 4 часа при нас. Това продължи 7-8 месеца и след като завърши семестриално, мина на пълен работен ден.

Сашо е отговорен и съвестен работник. Развитието му в професионално естество е в две линии. От една страна търговията, а от друга разширяване на инженерните му познания. Заеманата длъжност е „инженер продажби”. Основното му задължение във фирмата е контактът с клиенти, изготвяне на оферти, установяване на контакти с нови потенциални клиенти и т.н.  Сашо взима дейно участие и в сервизната дейност на фирмата. Надяваме се да продължи да работи и да се развива в нашата компания.

Смятам, че университетът може да даде добра основа на младите хора, за да могат по-лесно да се адаптират и навлязат в естеството на работа във всяка една сфера и да приложат знанията си на практика. По мои наблюдения това става за около 2 години в реална работна среда. Индивидуалния подход към всеки един служител е важен, за да се запази колективът, добрата работна среда и удовлетвореността на служителите.

Петя Ноева