Любопитно: електромобилите и хората


През 2018 г. Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикува доклад от 141 страници на тема „Екологично чисти автомобили”. Ето най-интересните акценти от него:

Най-много електромобили на глава от населението има в Норвегия. Преди миналата година 39% от продадените там нови автомобили са били електрически или плъг-ин хибриди. В резултат на това днес в Норвегия този тип автомобили съставляват 6,4% от автопарка.

В Китай продажбата на екологично чисти автомобили съставлява 2,2% от общите. Именно Китай е най-големият пазар за този тип автомобили. Тук се продават над 40% от всички електромобили по света. В това число не са включени електрическите скутери и велосипеди. Продажбите на такива през миналата година е била 30 млн., повечето от които в Китай. Статистиката на МАЕ казва, че през миналата година в Китай са били продадени 468 000 електромобили (без плъг-ин хибридите), следва САЩ със 104 490, Норвегия с 33 030, Франция 25 980, Германия 27 070 и т.н.

През 2017 г. за пръв път в историята са били продадени над 1 млн. електромобила и плъг-ин хибриди. Общото количество на този тип автомобили е около 3,1 млн. по света. Това е много далеч от броя на конвенционалните автомобили, но трябва да се отбележи фактът, че ръстът в продажбите на „зелените” автомобили през миналата година е бил 56%.

Според прогнозите на експертите на МАЕ до 2030 г. в света ще има 125 млн. електромобила и плъг-ин хибриди. И това е песимистичната прогноза. Оптимистичната е за 130 млн. електромобили и 90 млн. плъг-ин хибрида. Делът в продажбите на този тип автомобили от общите ще достигне 20-25% в Европа и Китай. Що се касае до мотоциклетите и скутерите, то прогнозите са до 2030 г. близо 40% от тях да разчитат на електрически мотор.

Ръстът на търсене на електромобилите може да доведе до рязък скок на цените на някои полезни изкопаеми. Прогнозира се, че търсенето на кобалт ще се увеличи 10-25 пъти. Тук трябва да се има предвид фактът, че около 60% от кобалта се добива в Демократична република Конго, която не е известна с вътрешната си стабилност и зачитането на условията на труд, нито пък с опазването на природата. Китай контролира 90% от мощностите за преработка на материала. За последните две години цената на кобалта се е увеличила почти 5 пъти!

Съществен фактор за увеличаването на продажбите на електромобили се явяват държавните поръчки. В Канада, например, около 75% от автомобилите, използвани от държавната администрация, ще са екологично чисти до 2030 г. От друга страна, властите задължават превозвачите да преминават на електромобили. В китайския град Шенжен всички автобуси вече са на ток, а скоро по този начин ще се движат и всички таксита. Да, за момента това е единственият голям град, чийто обществен транспорт е приведен на електричество, но тази тенденция тепърва ще се разширява.

И накрая един от факторите, който вълнува най-много хората. В момента животът на литиево-йонната батерия е около 175 000 пробег. Средната цена днес за този тип батерия е 274 долара за 1 кВт⋅ч. Тя обаче ще се снижава постоянно и трябва да достигне155 долара. Експертите предвиждат, че към 2030 г. на пазара ще излязат нови видове батерии, които ще са по-ефективни и по-евтини от настоящите. Цената на батериите за моторите и скутерите също ще се понижи в следващите 10-12 години с 50-60%.

ЗТ