Пето юбилейно Отличие „Принос в механизацията на земеделието” 2018


На юбилейното пето издание на Отличието „Принос в механизацията на земеделието” по традиция се отчете постигнатото до момента и се отбеляза каква е тенденцията, какви са новите и търсени машини на българския земеделския пазар.

Участието в конкурса е безплатно. Той обхваща целия производствен процес – от създаването и предлагането до използването на иновативни машини в производството. Отличието е насочено и помага на знаещите и търсещите хора и обединява образование, наука и бизнес около значението на механизираното земеделие.

Тази година в конкурса участваха 5 български фирми с 8 машини, 12 фирми вносители с 22 машини, а земеделските производители бяха 25. Всички участници бяха отличени с плакет „Принос в механизацията на земеделието”. Както и досега, на родните производители бяха връчени медали и дипломи от Научно-техническия съюз по машиностроене. По II направление бяха раздадени 14 дипломи за първо място, 6 за второ и 1 за трето място, а по III направления – 7 дипломи за първо , 5 за второ и 2 за трето място в различните категории.

Благодарни сме на нашите съмишленици, които и тази година застанаха зад събитието и ни подкрепиха – това са фирмите „Нолис”, „МП Концепт”, „Мессу”, Национална служба за съвети в земеделието, Нива Бг, Агро Бг, Йобстел и други. Доказа се, че обединени можем да постигнем много.

Стремим се да обърнем внимание и на професията „Механизатор” и на младите хора, които са поели по този път. Затова сред отличените място намериха и ученици от средните училища и студенти от висшите учебни заведения с постижения през годината. Не бяха забравени водещи специалисти и ветерани, посветили живота си на сектор „Земеделие”.

1 декември (рожденият ден на вестника) с връчване на отличията „Принос в механизацията на земеделието”, се превърна в професионален празник. Споделяме сентенцията „Гледайки назад, гледаш по-напред” и това събитие е доказателство. То бе среща на бъдещето с настоящето и миналото в отрасъла. Така постигнатото досега няма да се забрави, а ще се развива и надгражда. Още веднъж се доказа, че с добри машини се прави добро земеделие.

Организатори