ПГСС „Бузема“ – училище с традиции


Професионална гимназия по селско стопанство „БУЗЕМА“ е създадена през 1941 година и е единствената в София и областта, която извършва прием по специалностите „Механизация на селското стопанство“ и „Цветарство“ и подготвя кадри за професиите „Монтьор на селскостопанска техника“ и „Техник – озеленител“.  Срокът на обучение и в двете специалности е 4 години. Учениците, избрали да учат в ПГСС „Бузема“, получават II-ра степен на професионална квалификация за професия „Монтьор на селскостопанска техника“  и III-та степен на професионална квалификация за професия „Техник – озеленител“. Също така и категория В, Ткт, Твк,- за работа с машинно – тракторни агрегати, Твк-з – за работа с комбайни. Училището предлага прием на ученици със специални образователни потребности /СОП/, които получават I-ра степен на професионална квалификация за професия „Работник в озеленяването“.

Някогашното Българско училище за земеделски и електрически машини и агрегати (БУЗЕМА) е част от историята на българското земеделие през последните повече от седемдесет години и само по себе си е история и отражение на българското аграрно дело и неговото развитие.

В учебните програми са застъпени новостите на аграрния свят, а добре подготвен екип от специалисти: агрономи, инженери по селскостопанска техника, преподаватели по практика и кормуване, водят теоретичните и практическите занимания. Професионална гимназия по селско стопанство „БУЗЕМА“, гр. София, предлага общообразователна и езикова подготовка по английски  и италиански език. Учебният процес се осъществява от педагози с дългогодишен опит. Ефективно е партньорството с Министерството на земеделието и храните и Министерството на образованието и науката, което дава възможност за участие в редица общи инициативи, включително изложби и състезания на регионално и национално равнище.

Повече информация за приема, обучението и курсовете за допълнителна квалификация можете да намерите на сайта на Професионална гимназия по селско стопанство „БУЗЕМА“.

Инж. Орлин Иванов,

ПГСС «Бузема»