„Хляб на мира” 2016


Тазгодишните български домакини по проекта „Хляб на мира“ – Николай Киров (председател на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област) и Теодор Тодоров (председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат) събраха гости, приятели и колеги на ритуалното зажънване на ръжта в с. Кликач, обл. Бургас.

Представители на управляващата проекта германска асоциация „Хляб на мира“ бяха официални гости на събитието. След церемонията те изразиха впечатленията си от българските традиции и обичаи. Посещението на немската делегация бе и във връзка с предстоящото домакинство на България на международната конференция „Мир и земеделие“ през 2017 г.

По повод българското участие в проекта „Хляб на мира“ бе дадена съвместна пресконференция на НАЗ, министъра на земеделието Десислава Танева и германската асоциация. На нея бе съобщено, че НАЗ получава подкрепата на МЗХ за организацията и провеждането на международния форум „Мир и земеделие“, на който през 2017 г. се очаква да пристигнат делегации от 12-те държави-партньори в инициативата, включващи НПО и ръководства на националните земеделски министерства.

НАЗ обяви и следващото стопанство-домакин от българска страна, което ще отгледа ръжта за 2016/2017 г. – това ще е фермата на Димитър Мачуганов, председател на Сдружението на зърнопроизводителите – Ловеч и зам.-председател на НАЗ.

По материали на НАЗ