Овощарството е трудоемко производство


Райко Даскалов – с. Гавраилово, Сливенско пред в. „Земеделска техника”

Занимавам се със земеделско производство от 2006 г., като размерът на стопанството ми е 70 декара, а семейно  обработваме  120 декара. Това са овощни насаждения – 50 дка череши, 30 дка праскови и 40 дка сини сливи. В нашия регион климатът, почвата и всички условия са благоприятни за развитието на такъв тип производство. Семейно бях предизвикан да навляза в този отрасъл от хоби заниманията на родителите ми в овощарството и от  интерес  за бъдещето развитие на страната ни като член  на Европа.

Обработвам стопанството си с два трактора – Владимировец, производство 1990 година и Кубота от 2014 година. Имам дискови брани „Алплер” и Карловска, два плуга „Алплер” и две пръскачки „Парлаян” и „Тарал”. Разполагам с добра техника, благодарение на  реализиран проект по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”.

В зависимост от предстоящите задачи ежедневно в трудовата дейност на стопанството са включени различен брой лица, наети с еднодневни трудови договори. Овощарството е изключително трудоемко производство, поради което не е толкова привлекателно за младите хора. Въпреки това в региона ни има младежи, които сърцато работят в този отрасъл. Предпочитанията на земеделските стопани са за получаване на продукция, която се реализира бързо в консервната промишленост, но това е за сметка на пазара за пресни плодове. Тенденцията е за в бъдеще на него такива да липсват, за сметка на захранването на фабрики и цехове с получена продукция.

Лично аз не членувам в асоциации или сдружения, които да са свързани с овощарството. Те трябва да се докажат.

Доника Асенова