От 21-ви ноември Европа ще работи само на биоенергия


Очаква се през 2017 г. възобновяемите енергийни източници да осигурят на Европа енергия за 66 дни, като от тях – 41 дни само на биоенергия. Тя достигна върховно ниво в Европа, въпреки напрежението, което предизвика САЩ с оттеглянето си от Парижкото споразумение. Новата информационна кампания „Денят на биоенергията“ има за цел да повиши осведомеността относно централната роля  на биоенергията при прехода към възобновяеми източници на енергия.

За да помогне за по-доброто разбиране на ролята на биоенергията, Европейската асоциация по биомаса (AEBIOM) стартира кампания, която ще бъде проведена в 20 европейски страни. Разпространяването на прогнозата за енергийното търсене в Европа през 2017 г. показва ясно: все още се разчита в голяма степен на изкопаеми и ядрени гори за първите 299 дни. Следват възобновяемите енергийни източници с 66 дни чиста енергия, като от тях биоенергията е 41 дни, започвайки от 21 ноември до края на годината. Това е символичната дата, която AEBIOM избра да отпразнува „Денят на биоенергията“, а след въвеждането на Директивата за възобновяемата енергия през 2008 г. тази дата никога не е била толкова ранна.

Според АЕБИОМ, секторът на биоенергетиката трябва да се стреми до 2030 г. да премести датата на “Деня на биоенергията“ до октомври, постигайки цел от 35% за ВЕИ, като биоенергията продължи да играе централна роля. Произвеждана понастоящем от много разнообразни суровини като дървесни пелети и стърготини, слама, растително масло, тор, агроиндустриални и органични отпадъци, биоенергията има много начини да постигне тази цел – включително чрез неконвенционални материали и иновативни технологии.

ЗТ