Отпускат 100 000 лева за сертифициране на стопанствата по стандарта GLOBALG.A.P.


Разпределиха 100 000 лева за 2020 г. по схемата „Помощ за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.” Овощарите и градинарите ще могат да подават заявления за държавната помощ в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ от 9 март до 30 септември 2020 г., съобщиха от пресцентъра на фонда.

Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия, както и към признати групи или организации на производителите плодове и зеленчуци. Кандидатите, в лицето на земеделския стопанин или организацията, предоставят в ДФЗ отчетните документи, доказващи успешно приключилата сертификация по стандарта GLOBALG.A.P. Срокът за изплащане на помощта е до 30 работни дни от представяне на документите.

Финансовата подкрепа се предоставя на производителите на плодове и зеленчуци като годишен стимул. Обхватът на субсидията зависи от размера на извършените постоянни разходи за покриване на стандарта. Помощта се предоставя за максимален период от пет години и е ограничена до 1 200 лв. с включено ДДС, на бенефициер годишно и до 5 000 лв. с включено ДДС на група или организация годишно. Производителите ще получават средствата на годишна база. Като задължително условие за отпускане на субсидията е получаването на валиден сертификат за съответствие със стандарта GLOBALG.A.P.

Помощта се предоставя само за „ново участие“ в стандарта GlobalGAP, като това условие важи при първо кандидатстване по схемата за подпомагане.

Важно е кандидатите по схемата да знаят, че за подпомагане се приемат разходи по издаване на сертификат, които са извършени след подаване на заявлението за кандидатстване в ДФ „Земеделие”.

Държавната помощ има за цел да стимулира земеделските стопани при въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P. По него изискванията са в няколко основни направления. Най-важно е интегрираното управление на препаратите за растителна защита, контролът на управлението и прилагането на торове, пестициди, хербициди, както и хигиената по време на прибиране на реколтата и обработка на продукцията. Изискване на GlobalGAP е задължителната сертификация на всички площи, които притежава земеделският стопанин. Така може да се избегне смесване на контролирана и неконтролирана продукция. Ефектът от прилагането на държавната помощ е да се намали използването на химикали, което води до минимизиране на вредното въздействие на земеделските дейности върху околната среда.