Картофопроизводителите получават 1,8 млн. лева за борба с вредителите


Утвърдиха финансов ресурс от 1,8 млн. лева за 2020 г. по Схема за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae)“. Чрез помощта се компенсират част от разходите на земеделските стопани за закупуване на продукти за растителна защита за контрол на почвения вредител.

Производителите на картофи могат да кандидатстват за подпомагане от 9 март до 15 май 2020 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. До 29 май земеделските стопани трябва да представят отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения. Крайният срок за изплащане на субсидиите е 22 юни 2020 г., съобщиха от пресцентъра на ДФЗ.

От подкрепата могат да се възползват малки и средни предприятия – земеделски стопани, които отглеждат картофи на площи с размер над 1 дка. По схемата ще се компенсират направените разходи само за тези препарати, които са разрешени в Р.България за химичен контрол на почвени вредители по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae). Картофопроизводителите сами избират продукта за растителна защита. Ще се подпомагат до 100% от стойността му, но не повече от размера на държавното подпомагане на хектар по продукти и не повече от 850 лв./ха, с включен ДДС.

Важно е кандидатите по схемата да знаят, че за подпомагане се приемат разходи за продукти за растителна защита, които са извършени след подаване на заявлението за кандидатстване в ДФЗ, преди дейността по контрол на вредителите да е започнала.

През 2018 г. по помощта е усвоен ресурс в размер на 1 582 999 лв. от 289 земеделски стопани за площи в размер на 3 259 ха, а през 2019 г. предоставените средства са в размер на 1 627 069 лв. на 287 земеделски стопани.

Допълнителна информация за схемата може да бъде намерена на сайта на ДФ „Земеделие“, раздел „Държавни помощи“.