Откриха десетото юбилейно издание на БАТА АГРО 2017


Българската асоциация на търговците на агротехника е посредникът между световните нови технологии и българските земеделски стопани. Доказва го десетото юбилейно издание на БАТА Агро в Стара Загора, коментира Тодор Николов, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника. По думите му през годините изложението се развива изключително добре. Тази година участват 218 фирми на площ от над 35 хил. кв. м. Тази година за първи път бе обособен сектор животновъдство, свързан основно с оборудването във фермите и технологиите.

“Една от основните цели на Асоциацията е да създаде нормален пазарен климат в сектора“, подчерта Николов в отговор на журналистически въпрос. Според него за търговците е по-добре да няма субсидии за земеделска техника, защото така стопаните нямат грешни очаквания и могат реално да решават каква техника да закупят и кой е най-подходящият момент. Честата смяна на правителствата у нас също не влияе добре на пазара. През миналата година Асоциацията отчита драстичен спад в пазара на техника у нас, спрямо 2015 г. Пазарът на комбайни е спаднал три пъти, а този на трактори с 33%. Актуалните данни към момента показват, че ситуацията през 2017 г. ще бъде същата. Според Тодор Николов на България й е необходима дългосрочна програма за развитието на земеделието. Въпреки стремежа си да отреагират на всяка пазара ситуация търговците трудно биха се справили със спрелия пазар.

„За да се подобри средната възраст на тракторите у нас в срок от 10 години трябва да се внасят годишно минимум по 3500-4000 трактора и около 800-900 комбайна на година. При прикачната техника още повече. Това обаче не се случва и никога не се случвало. Статистиките стават все по-лоши, въпреки че у нас влязоха немалко европейски средства“, коментира Тодор Николов.

По думите на председателя лошото състояние на парка прави неконкурентноспособна продукцията на земеделците. Това е така, защото, когато печалбата се харчи за допълнителен разход за поддръжка на машините, няма как фермерите да печелят.

Изключително важно е да не се създават административни пречки пред стопаните, за да могат те да движат бизнеса си напред.