Появата на патогенни гъби по иглолистните гори е следствие на климатичните промени


Появата на фитопатогенни гъби, които причиняват съхнене на иглолистните гори е следствие на висока въздушна пролетна влажност в насаждения в близост до речни течения. Това показаха резултатите от извънреден мониторинг за диагностициране на проблема и определяне степента на нападение и нивото на разпространение на фитопатогенни гъби на територията на Лесозащитна станция – Пловдив. Проверката е извършена от експерти от Изпълнителна агенция по горите, представители на Института по горите към БАН и Лесотехническия университет. Данните бяха представени на работна среща в Изпълнителна агенция по горите.

Посетени са обекти на територията на Държавно горско стопанство /ДГС/– Хисаря, ДГС Момчилград, ДГС Кирково и ДГС Златоград, където е установено завишено съхнене на иглолистните гори. Размерът на нападнатите площи не надвишава 1% от площта на иглолистните гори в страната.

Причините за установеното съхнене са развитие на патогенни гъби, които причиняват съхнене на иглиците и младите клонки на дърветата. Физиологичното отслабване на дърветата, дължащо се основно на засушаването на климата ги прави податливи на патогенните.

При провеждане на сечи за отстраняване на сухите и силно засегнати дървета се налага прилагане на диференциран подход за всяко конкретно насаждение, решиха експертите. Дърветата ще бъдат третирани с химически препарати срещу фитопатогенните гъби само при необходимост в горските разсадници в периода – май до средата на юни. Собствениците на гори също ще бъдат предупредени за предприемане на действия за извършване на необходимите санитарни мероприятия за борба срещу вредителите.

ИАГ