Отблясък от събитието


На 16 януари в Аграрния университет в Пловдив бе отбелязан Професионалният празник на растителнозащитника и 122 години растителнозащитна дейност в България. Организатори на събитието бяха Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Българска асоциация за растителна защита (БАРЗ) и Асоциация растителнозащитна индустрия в България (АРИБ). Мотото на празника бе „Растително здраве: роля, значимост и перспективи”, в чест на 2020 година, обявена за година на растителното здраве от Организацията по прехрана и земеделие (FAO). Целта е да се обърне повече внимание на проблеми като глада, опазването на биоразнообразието и замърсяването на околната среда като се увеличат иновациите в областта на растителната защита и наличието на хранителни продукти без пестициди.

Ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева поздрави всички растителнозащитници и заяви, че в университета се обучават знаещи и можещи хора, които развиват успешно земеделие след като завършат. За първа година във висшето учебно заведение има студент от Южна Африка във факултета по растителна защита.

Проф. Вили Харизанова, декан на Факултета по растителна защита и агроекология на Аграрния университет заяви, че специалността „Растителна защита” е акредитирана с максимална оценка, а историята ѝ започва през 1983 г.

Николай Роснев, зам. изпълнителен директор на БАБХ, припомни ролята на растителното здраве. От 2016 г. в областта на растителната защита има нов регламент, който ще влезе в сила от декември 2019 година. Той включва регламент за официален контрол, финансов регламент, чиято цел е да се използват финансови лостове при установяване на болести по растенията.

Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ, заяви, че 40% от добивите се губят всяка година заради вредители. Основните дейности на асоциацията са информираност за безопасна употреба на пестициди, борба с нелегалните продукти, устойчива употреба на препаратите за растителна защита от пускането на пазара до безопасната употреба на празни опаковки.

Поздравления отправиха и председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов и председателят на УС на БАРЗ доц. Петър Николов.

За празника бяха изпратени поздравителни адреси от Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” и Център за оценка на риска по хранителната верига.

На събитието освен растителнозащитници присъстваха преподаватели от Аграрния, от Лесотехническия университети, научни работници от Селскостопанска академия и др.

Доника Асенова