Българските домати, които цял свят познава


Домати се отглеждат в целия свят и безспорно са най-популярната зеленчукова култура, с многообразно приложение. Българската селекция работи и предлага не малък брой сортове домати, притежаващи висока продуктивност, високо качество, устойчивост на биотични и абиотични фактори.  Създадените български сортове домати отговарят на всички изисквания за ефективно производство, както по количество, така и по качество и са достойни конкуренти на чуждите.  Те са с по-добра адаптивна способност, тъй като са създадени при нашите почвени и климатични условия.  Правилният избор на сорт има решаващо значение за получаването на висок добив и качествена продукция. Прилагането на подходяща агротехника може да осигури максимално проявление на потенциалните възможности на сорта и да гарантира по-висококачествена продукция.

За да задоволи изискванията на производителите, преработвателите, търговците и консуматорите селекцията се стреми да предложи нови сортове с различна дължина на вегетационния период, с по-висока продуктивност, по-добри химико-технологични качества, устойчиви на повече икономически важни болести и неприятели и да запази добрите вкусови качества и аромат на българския домат. Наблюдава се търсене на старите местни сортове, които бяха позабравени. Българският консуматор желае възстановяване и запазване на традиционните вкусови качества на доматите.

Местните популации и сортове са известни като “златен фонд на селекцията”. Формирайки се под влияние на продължителен естествен или изкуствен отбор в една или друга местност, те много добре се приспособяват към неблагоприятните условия на даден район. Много от местните сортове се разглеждат не само като източници на адаптивни признаци, но и като геноносители на устойчивост към патогени, на добри вкусови качества на плодовете и други стопански ценни признаци.

Сорт Алено сърце. Най-новият индетерминантен сорт домати, създаден в ИЗК ”Марица” – гр. Пловдив чрез многократен индивидуален отбор в местна популация известна като „Биволско сърце“. Растенията са мощно развити, стъблото е средно дебело със средно дълги до дълги междувъзлия. Листата се обикновени. Съцветията са прости, разположени през три листа, формиращи по 2-5 плода. Узрелите плодове са интензивно аленочервени, сърцевидни, много едри със средна маса 300-700 g, многокамерни, месести, плътни, без целулоза, с нежна текстура и кожица, с много добри вкусови качества и приятен доматен аромат, предназначени за свежа консумация. Сухо вещество, рефрактометрично – 5,2-5,5%.

Алено сърце

Сортът е с добра адаптивна способност и може да се отглежда, както в култивационни съоръжения, така и на открито – при полски условия за ранно и средноранно производство. При оранжерийни условия добивите са  – 5000-7000 kg/da, а при полски условия 4500-6000 kg/da.

Алено сърце се отглежда на висока опорна конструкция, растенията се превързват и редовно се колтучат, подходяща схема за разсаждане едноредово, 70-80/30-35 см, на 6-8 съцветия или без прекършване на растежния връх.

Ранно производство

За полиетиленови оранжерии и ранно полско производство се отглеждат само хибридни сортове домати основно полудетерминантни и по-рядко индетерминантни, ранозрели, високопродуктивни, с добра адаптивна способност към неблагоприятните климатични условия и устойчиви на стопански важни болести – тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване и нематода. Особено внимание се отделя на качеството на плодовете. Продукцията от ранното полско производство е предназначена предимно за свежа консумация и за задоволяване на вътрешния пазар и за износ.

Сорт ИЗК Ники Д F1 ранозрял полудетерминантен хибриден сорт за полиетиленови оранжерии и ранно полско производство. Вегетационният  период (от поникване до узряване на плодовете) е 100-102 дни. Стъблото е с къси междувъзлия, самоограничава растежа си след 4-5 съцветие, добре облистено. Плодовете са интензивно червени, кръгли, многокамерни, без зелен пръстен, средно тегло – 140-180 грама, с много добра твърдост и добри вкусови качества. Устойчив на тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване, и нематода.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Среден добив 6000–7500 kg/da. Отглежда се на ниска опорна конструкция, едноредово 70/30 см или двуредово по схема 110+50/30-35.

Средноранното полско производство е най-широко застъпено в нашата страна. Отглеждат се както индетерминантни, така и детерминанти сортове домати. Продукцията е предназначена за прясна консумация и промишлена преработка. От особено значение са показателите общ добив, високо съдържание на сухо вещество, захари, киселини, витамин С, багрила, оптимална твърдост и транспортабилност на плодовете, устойчивост на болести и вкусови качества. За прясна консумация се отглеждат индетерминантни и детерминантни сортове, с едри плодове, с добри вкусови качества, транспортабилни.

За промишлена преработка се оглеждат детерминантни сортове, с дружно узряване на плодовете, дребни до едри, гладки, със здрава кожица, непукливи, равномерно червени, с плътна консистенция, с високо съдържание на сухо вещество. За производство на детски храни – с висока биологична стойност – високо  съдържание на на β-каротин, ликопен, витамин С. За специални продукти – цели белени домати, сушене, замразяване се подбират сортове технологично пригодни за съответното производство.

Изборът на сорт трябва да е съобразен с технологията на отглеждане на доматите и с предназначението на продукцията.

Сорт Пловдивска каротина – индетерминантен директен сорт домати за средноранно полско производство. Вегетационният период е 104-107 дни. Сортът Пловдивска каротина е създаден в резултат от междувидова хибридизация между културния вид Solanum lycopersicum – сорт Ачи (от ликопинов тип) и дивия вид Solanum сhilense (от β-каротенов тип) и последващ целенасочен индивидуален отбор в разпадащите се хибридни генерации. Използването на дивите видове в качеството на донори на устойчивост към абиотичен и биотичен стрес и висока биологична стойност е особенно важно, независимо от трудности и продължителността на селекционния процес при междувидовата хибридизация.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Растенията са жизнени, с неограничен растеж. Стъблото е здраво, леко овласено. Листата са обикновен тип. Съцветието е тип проста китка. Неузрелите плодове са светлозелени, без зелен пръстен, а узрелите са с интензивно оранжев цвят, без напетняване. Плодовете са средно едри (70-90 g), кръгли (i=0,95), 2-4 камерни, интензивно оранжево оцветени с вътрешна червено-оранжева месеста част. Съдържанието на бета-каротен е около 60%, а на ликопен 40% от общата пигментация, която достига до 6,5 мг%. Съдържанието на витамин С е 50-60 мг% – два пъти по високо в сравнение с другите сортовете. Продукцията е предназначена за прясна консумация и промишлена преработка в сокове, детски и диетични храни. Устойчив е на вертицилийно и фузарийно увяхване. Ценността на сорта се определя от високата биологична стойност и уникалното съчетание в плодовете на посочените три компонента – витамин С, ликопен и β–каротен, притежаващи високи антиоксидантни свойства.

Среден добив е от 4500-5500 kg/da. Сортът се отглежда на висока опорна конструкция, едноредово по схема 70-80/30-35 cm, едностъблено, на 6 съцветия.

Сорт ИЗК Аля –  индетерминантен директен сорт домати, от типа чери. Вегетационният период е 108-110 дни. Плодовете са с овално-продълговати, интензивно червени, непукливи, твърди, с приятен балансиран сладко-кисел вкус, със средно тегло 12-18 грама, сухо вещество 8,5-9,5%. Продукцията е предназначена за прясна консумация, сушене и замразяване. Устойчив е на тютюнева мозайка (раса 0), вертицилийно и фузарийно увяхване, и толерантен на нематода.

Аля

 За промишлена преработка

Необходимите характеристики на сортовете за преработвателната промишленост са: компактен, детерминантен хабитус на растенията, дружен цъфтеж и образуване на плодове, подходящи за еднократно механизирано прибиране, лесно откъсване и отделяне на плодовете от растението, специфични характеристики на плодовете като едрина, цвят, консистенция, сухо вещество, рН и киселини.

Сорт Водолей F1 детерминантен, хибриден сорт домати за средноранно полско производство. Вегетационен период 106–110 дни. Растенията са компактни, добре облистени. Узрелите плодове са равномерно червени, без зелен пръстен, средно тегло 56-60 грама, плътни, твърди, непукливи, с малка и плитка дръжчена ямичка. Сухото вещество е 5,0-5,2%. Средният добив е 6000–7000 kg/da.

Водолей F1

Продукцията е подходяща за промишлена преработка – приготвяне на консерви от цели белени и небелени домати, доматен сок, концентрати и за сушене. Устойчив е на вертицилийно и фузарийно увяхване, стемфилиум и полска устойчивост на картофена мана. Отглежда се без опорна конструкция, на висока равна леха, по схема 120+40/25.

Сорт Олимп F1 – високодобивен детерминантен хибриден сорт домати за средноранно полско производство. Растенията са компактни, добре облистени, което осигурява добра защита на плодовете от слънчев пригор. Съцветието е просто, плодовете са без зелен пръстен преди узряване, интензивно червени при узряване, овално-продълговати, 2-3 камерни, средно тегло – 60-65 г, плътни, твърди, непукливи, с малка дръжчената ямичка и плитка ликова тъкан под нея. Съдържанието на сухо вещество – 5,2-5,6%. Среден добив  6500–7500 kg/da. Отглежда се без опорна конструкция, на висока двуредова равна леха, по схема 120–40/25–30.

Олимп F1

Плодовете са подходящи за производство на доматен сок, концентрати, цели белени и небелени домати, замразяване и сушене. Устойчив е на вертицилийно и фузарийно увяхване.

Доц. д-р Даниела Ганева,

ИЗК „Марица”- Пловдив