Осми национален събор на овцевъдите в България


От 10 до 12 май край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се проведе станалия традиционен Национален събор на овцевъдите в България. Това ще е осмото издание на форума, който се провежда ежегодно от 2012 година насам.

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на аграрното министерство и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. В събора ще се включат и представители на браншови организации от Европа и Азия, които на кръгла маса ще обсъдят предизвикателствата пред младите овцевъди, козевъди и потребители. Основна цел на събитието е да насърчи потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини и затова мотото на изложението ще е „Българските храни от български суровини”.

И тази година, по традиция, съборът ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с българската народна култура, традиции и фолклор. През трите дни ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника и оборудване, както и на специализирани медикаменти и литература. Ще има изложения и интересни демонстрации на кучета и коне. Както всяка година най-големи атракции на събора ще са състезанията по доене, стрижба, майсторско обезкостяване на агнета и теглене на товари от коне тежковози. За първи път ще се има и състезание за най-тежък коч и пръч.

В дните на събора на поляните край Петропавловскя манастир ще има фермерски пазар, кулинарни зони, традиционни занаяти, мобилни музейни експозиции, показващи развитието на овцевъдството по нашите земи, народни веселби, нестинари и хоротеки. Ще бъдат демонстрирани бойни изкуства от старите българи в рамките на спектакъла „Багатур“. В последния ден от форума се очаква да бъде проведен аукцион на овце, кочове, агнета и кучета. Неразделна част от националния събор е и провеждането на Националния фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце“, където ще могат да се изявят деца от цялата страна чрез пеене, художествени занаяти и рисунки.

ЗТ