Опазване на структурата и чистотата на почвата


Животът на планетата се определя от чистотата на почвата, въздуха и водата. Тяхното замърсяване е свързано с пагубни последици за хората, животните и растенията. Развитието на земеделието и на аграрния сектор е изцяло зависим от почвата, нейния състав, структура и водопропускливост. При нарушаване на някои от тези показатели тя губи от качествата си, а това води до намаляване на плодородието и добивите на отделните култури, а от тук и на делът на аграрния сектор. Ето защо учените почвоведи, фермери и всички, които имат отношение към почвата и към земята като цяло, отделят голямо внимание на проблемите, свързани с нейното замърсяване. Кои са основните фактори, които предизвикват замърсяването, кои са водещите мерки за предпазване от него и как могат да се решат?

На първо място са неправилните обработки, разрушаването на структурата, следвано от прекомерната употреба на химически торове и пестициди и най-вече хербицидите. Те подтискат и унищожават почвената микрофлора, а остатъците им не позволяват на някои видове да се възстановят. Не на последно място е използването на еднотипни технологии и едно и също едностранно торене за почти всички култури.

През последните две десетилетия върху тези проблеми работеха учени и специалисти от цял свят, а много фирми започнаха производство на нови видове торове, които съхраняват и възстановяват почвата. Вниманието беше насочено към органичните торове от естествен произход, към биостимулаторите, решаващата роля на микроелементите и всички видове микроорганизми, които допринасят за живота и структурата на почвата. Те са живата част от нея и решаващ механизъм за нейното съществуване, пълноценно функциониране и хранене на растенията. От друга страна, чрез подобряване структурата на почвата, се осигурява и богат достъп на въздухообмен и кислород, необходими за растенията и за някои микроорганизми. Всичко това допринася за постигане на по-добро качество на почвата и нейната роля за отглеждане на растенията. Най-важното беше да се насочи вниманието към основните технологични проблеми и изискванията на културите към тях. Бяха определени потребностите за развитието на всяка култура и какво количество изнася тя от почвата за един вегетационен сезон. Например, малините изнасят за един сезон – азот – 5 кг/дка, фосфор -1.5 кг/ дка и калий 6.5 кг /дка.

Като имахме предвид тези важни показатели за хранителния режим на растенията, изискванията им към водата и въздухопропускливостта на почвата, с помощта на български и чуждестранни институти и научни колективи, разработихме и предлагаме пълни технологии за торене и отглеждане на културите. В зависимост от насоката на производство на дадената ферма или друга селскостопанска единица, предлагаме пълни технологични схеми за най-добър баланс между основните торове, необходимостта от микроелементи и ролята и моментите на внасяне на недостига на микроорганизми, от които почвата се нуждае. Предлагаме на вниманието на фермерите: Технология за интегрирано производство, поддържане и подходящо торене, дози и време на внасяне на торовете при лозя, овощни култури, зеленчуци, зърнени и технически култури, ягодоплодни (малини, ягоди ); Технология за очистване на почвата и поддържане на нейната чистота през целия вегетационен сезон.

Non Sal

Новите продукти NON SAL и STOP SAL на фирма „Агри-нова” и продуктите ЕКО ПРОП-NX допълват технологията и очистват почвата и от нематоди. Това се дължи на успешното действие на комплекса от гъби и бактерии със синергичен иновативен състав. Торът ЕКО ПРОП допринася за рекултивация на замърсени и изтощени почви като ги прави изключително полезни, възстановени напълно и с голямо значение в земеделието; Технология за борба с почвените патогени и вредители, която подобрява структурата и качествата на почвата.

Повишаването на органичната материя на почвата подобрява не само нейната структура, но повишава и плодородието и успешно може да се постигне с торове и биостимулатори, носители на органична материя. Един такъв висококачествен тор, добре познат на производителите е ФАЛТАН –L, получен от гниеща дървесина. Високата степен на угниване и добавката на микроелементи го правят незаменим за повишаване на органиката и пълноценния състав на почвата.

Bufalo

За подобряване физикохимичните и биологични характеристики на всяка почва, независимо какви култури ще се отглеждат, почвоведите и водещи институти препоръчват – БУФАЛО на фирма „Агри-нова”, който съдържа 50% органична материя, с последващо внасяне на БИО-МАКС солид. БИО-МАКС солид е мощен биостимулатор, който е много високоефективен при стрес и забавено развитие на растенията.

Amino T

АМИНО –Т е тор с много високо съдържание на гъби от род Триходерма (500 мил. спори/гр) и аминокиселини от растителен произход – 32%. Високо ефективен за борба с видовете от род Питиум, Ризоктония, Фузариум – основни почвени патогени. Той позволява да се съхрани полезната микрофлора на почвата и да се увеличи хумусното й съдържание. За борба с почвените вредители (телени червеи), видове от семейство колеоптера и други, които имат почвен цикъл на развитие, предлагаме  продукта Натуралис за почвено внасяне. Растежните стимулатори АЛГИМАКС и ФОЛИАМИН са подходящи за вегетационно внасяне, а за обилен цъфтеж – ВАЛТАН, за използване по време на вегетацията. Това са най новите тенденции за опазване на почвата, нейната структура и нейната жизненост.

За вегетационото развитие на културите предлагаме серията ФОЛИГРИИН – с различно съдържание на азот и органичната серия от натурален азот с бавна минерализация. Торовете на ORGANO AZOTO дават възможност растенията да имат на разположение азот през цялата вегетация. За изравненост на цвета и дружно узряване е подходяща серията торове КВАНТУМ, а за нарастване на плодовете и увеличаване на захарността и качествата на плодовото месо препоръчваме отново ВАЛТАН .

Всички предлагани от нас продукти са регистрирани в БАБХ и притежават пълно досие с токсикология.

За всички фермери, които желаят, подготвяме цялостна технология за отглеждане и опазване на растенията. Работим съвместно с български научни институти и лаборатории на наши партньори в Европа. Тази услуга предлагаме безплатно, защото искаме да запазим чиста и плодородна земята на България.

По материали на Амитица